Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Biskup si postavil sídlo za miliardu a odešel do penze: Měsíčně bere přes 300 tisíc!

Autor: lm - 
10. prosince 2015
23:29

Kázal vodu a střídmost, ale sám si vystavěl přepychové sídlo za téměř miliardu korun! Kontroverzní německý biskup Tebartz-van Elst (56) po skandálu odešel do penze, nadále si ale žije nad poměry.

Bývalý limburský biskup měsíčně inkasuje plat ve výši 5,5 tisíc eur (asi 150 tisíc korun)! Jde o 61 % procent jeho posledního biskupského platu. V březnu 2014, kdy rezignoval, si totiž přišel na v přepočtu 250 tisíc korun hrubého.

Církev biskupovi plat postupně snižuje. Tebartz-van Elst se tím ale příliš trápit nemusí, měsíčně si totiž navíc ke svému platu přijde ještě na další tři tisíce eur (80 tisíc Kč) za to, že byl papežskou kurií jmenován "delegátem katecheze" a propaguje novou evangelizaci Říma.

Německý "biskup luxusu" van Elst je ostře kritizovaný za nákladnou rekonstrukci svého sídla v Lumburgu. Biskup původně předložil projekt na biskupský komplex, který měl stát 5,5 milionu eur (140 milionů korun). Rozpočet ale několikrát překročil a přestavba mohla vyjít až na 40 milionů eur (miliardu korun)! Není divu, když jen za vířivku neváhal utratit bezmála 400 tisíc a stylová japonská zahrada s rybníčkem, v němž plavou vzácní kapři Koi, ho vyšla na 5,7 milionu.

Právě aféra kolem "biskupa luxusu" měla podle mnohých odborníků vliv mimo jiné na rekordní počet 217 716 věřících, kteří loni opustili v Německu katolickou církev.

vi3ol ( 11. prosince 2015 10:19 )

 ..je to biskupský komplex, on biskup v důchodu..nechal to sice vystavět, ale ne za svoje, patří všechno Vatikánu..ve vířivce se čvachtá nový biskup..nikde jsem zatím nečetl nějakou jeho stížnost..tak o co..??..

sovca ( 11. prosince 2015 04:46 )

Od lidí,kteří mají sotva pro sebe,vybírají na charitu a sami žijí jak prasata v žitě. Je to hanba. Zpupná a nenažraná církev.

vialli ( 11. prosince 2015 04:03 )

Tento bývalý biskup není křesťan, přestože byl ve vysoké církevní funkci. Divím se, že kurie to nechala dojít tak daleko. Je to typický případ člověka, který káže vodu a pije nejvybranější vína. Pokud si v tom církev neudělá pořádek, nemůže se divit, že jim oveček přibývat nebude. Jsem také křesťan, ale takový pořádek neuznávám, i když nikomu nezávidím.

Zobrazit celou diskusi