Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kresbou proti násilí: Internet zaplavila poselství míru

Autor: David Klempíř - 
14. listopadu 2015
20:55

Po pátečních útocích v Paříži sdílejí lidé po celém světě poselství míru. Mnoho z nich na Facebooku či Twitteru ve formě ikony či jednoduché kresby, vyjadřující žal, smutek a soustrast s Francouzi. Pravděpodobně první a nejznámější kresbou se stala Eiffelova věž v symbolu míru. Vznikla na dovolené a při poslechu zpravodajství z rozhlasu, informuje v sobotu CNN.

Ve chvílích, kdy začala po pátečních útocích média postupně zveřejňovat hrozivá svědectví z Paříže, poslouchal ilustrátor Jean Jullien pozorně rozhlas. Podle jeho slov, která přinesla stanice CNN, prožíval znovu stejné hrůzy jako při útoku na redakci časopisu Charlie Hebdo. Vzal proto do ruky tužku a papír a nakreslil Eiffelovu věž stojící v centru znamení míru.

Ikonka proti nenávisti. Lidé vyjadřují solidaritu a soustrast s Francouzi nejen slovně, ale též obrazem. Na Twitteru, Facebooku i jinde. Ikonka proti nenávisti. Lidé vyjadřují solidaritu a soustrast s Francouzi nejen slovně, ale též obrazem. Na Twitteru, Facebooku i jinde. | Twitter

To bylo vše, co chtěl v tom okamžiku říci. „Byla to první věc, kterou jsem v tu chvíli nakreslil. Cítil jsem, že potřebuji vyjádřit poselství míru,“ řekl pro CNN. Svou kresbu umístil na Twitter v pátek večer a ta se začala okamžitě šířit.

Nebyl ovšem jediný a obdobných grafických vzkazů se objevilo mnoho. Například na Facebooku se v sobotu objevila aplikace, která umožňuje "překrýt" profilovou fotografii uživatele francouzskou trikolorou.

Přímo v ulicích Paříže to ještě v sobotu ráno vypadalo, že je město ochromeno. K nejhoršímu z útoků došlo v koncertní síni Bataclan. V sobotu však přímo před koncertní síň dovezl muž klavír a zahrál píseň Johna Lennona "Imagine". Na místě se shromáždil dav lidí a mlčky píseň vyslechl. Hudební vzkaz sice záhy skončil, ale poselství bylo jasné. Stejně jasné jako kresba Jeana Julliena, který spojil ve své kresbě symbol Paříže a míru.

Jakými kresbami reagoval svět?

realistaii ( 15. listopadu 2015 05:02 )

Multikulturalismus prosazovaný všemi prostředky osou zla (NWO USA a NATO) je jednostranný, spíše jednosměrný. Prosazuje zájmy a požadavky muslimů, ale přehlíží, případně odmítá, místy přímo potlačuje práva, zájmy a požadavky původních Evropanů. K islamizaci Evropy slouží v každé jednotlivé zemi různé formy korupce politiků a členů jejich rodin, pronikání muslimů do politických stran, státní správy a různých organizací, především neziskových a neustálá propaganda islámu, mnohdy částečně skrytě ve formě multikulturalismu, i cestou seriálů, především v televizi Prezident USA by se měl místo žvanění o tragédii obětem především omluvit za americkou podporu islamistickým teroristům počínaje válkou v Afghánistánu a na Balkáně, včetně ISIL cestou Turecka a Saúdské Arábie. Totéž by měli udělat mnozí reprezentanti EU a sypat si popel na hlavu za zavírání očí před realitou, násilný multikulturalismus, politickou korektnost v médiích a pronásledování vlastenců ve službách amerických zájmů. http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vojensky-analytik-Koller-Politici-a-analytici -pri-svem-zvaneni-v-CT-i-jinde-vubec-nepochopili-ze-v-Parizi-neprobehl-standardni-teroristicky-utok- 408108 USA otevřeně podporují teroristy po celém světě a fašisty na Ukrajině http://www.czechfreepress.cz/dalsi-blogy/usa-otevrene-podporuji-teroristy-po-celem-svete-a-fasisty-n a-ukrajine.html

bara ( 15. listopadu 2015 00:26 )

karikatury...dělání si legrace z čehokoli? I to má svoje meze. A jejich překročení začne být výsměchem, nevkusem a ubohostí.

bara ( 15. listopadu 2015 00:20 )

mírem se nemůže "bojovat" (jedině za mír, ale mírumilovnou cestou) ...a kde nemají mír, nechtějí aní smír Jsme homo sapiens sapiens, nikdy nebude mír na celém světě, to je utopie, bohužel..Vždy se bude někde válčit, vždy budou někde nějaké bojůvky, násilí. Za cokoli... Válčit za mír? Jedině si svůj mír obhajovat. Jenže ten se nedá proti násilí obhajovat "mírumilovně"...neplatí, že kdo po mě kamenem, já po něm chlebem. To jen pitomec by si to mohl myslet.

bibs_7 ( 14. listopadu 2015 23:05 )

úplne nejsílenejsí je hrát na piánu takhle príserne falesne.

pekaaaros ( 14. listopadu 2015 22:08 )

co je šílenější? válčit za mír nebo bojovat mírem proti válce?

Zobrazit celou diskusi