Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Chaos na letišti v Egyptě: 20 tisíc britských turistů nemůže domů

Autor: ČTK, mb - 
6. listopadu 2015
13:04

Egyptská policie zpřísnila bezpečnostní kontroly na letišti v Šarm aš-Šajchu. Na místo se už sjely desítky britských turistů, kteří tam zatím marně čekají na odlet spolu se stovkami občanů Ruska. Plány se ale podle aerolinek komplikují kvůli egyptským úřadům, které prý nepovolily přílet dalších britských letadel do letoviska. V Egyptě tak zůstává na 20 tisíc Britů.

„Nemáme žádnou představu, kdy budeme moci odletět, ale přijeli jsme, abychom zjistili, co se bude dít. Náš let byl stanoven na 11:00,“ řekla Britka Donna Conway, která původně měla z Šarm aš-Šajchu odletět už ve středu. „Byli jsme tady už včera, ale nelétalo se, ani jsme nedostali žádnou zprávu z velvyslanectví,“ dodala. Právě s bezpečností to zpočátku v Šarm aš-Šajchu podle ní vypadalo bídně.

„Dodatečná bezpečnostní opatření zahrnují i to, že cestující mají povoleno přinést si do letadla jen příruční zavazadlo. Kufry budou dopraveny odděleně,“ uvedla mluvčí úřadu britského premiéra Davida Camerona (49). „Pracujeme s aerolinkami na přijatelném řešení, aby se k cestujícím jejich věci dostaly co nejdříve,“ řekla.

Britští činitelé se obávají, že bomba mohla být do ruského letadla propašována právě na letišti Šarm aš-Šajch v odbavených zavazadlech. Když se Londýn a Washington otevřeně přiklonily k hypotéze o teroristickém atentátu, Británie zakázala všechny lety z egyptského Šarm aš-Šajchu, kde tak proti své vůli zůstalo kolem 20 tisíc britských turistů. Během pondělí by se měly z letiště dostat první 4 tisíce lidí.

Britská společnost easyJet ale krátce před polednem uvedla, že egyptské úřady britským aerolinkám další lety do Šarm aš-Šajchu pozastavily. To znamená, že mnoho letů, jimiž se měli vracet britští turisté, se neuskuteční. EasyJet má nyní v letovisku dva letouny, které mohou odletět, dalších osm plánovaných letů ale již přepravce nebude moci uskutečnit. Problém se prý nyní řeší na „nejvyšší politické úrovni“.

Před letištěm stojí podle televizních záběrů v kilometrové frontě desítky autobusů, převážně s dalšími britskými a ruskými turisty, zatímco policisté kontrolují každé vozidlo.

Zatímco na letišti čeká letoun aerolinek easyJet na britské pasažéry, do Ruska již odletělo devět letadel. Jedním z nich byl i letoun ruské společnosti MetroJet, jejíž airbus se minulý týden v sobotu na Sinaji zřítil. Podle zaměstnanců letiště od tragédie odlétá z Šarm aš-Šajchu do Ruska kolem dvou desítek letadel denně.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi