Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chcete letět na Mars? Máte šanci! NASA právě nabírá nové astronauty

Autor: ČTK, tmp - 
5. listopadu 2015
02:04

Cestování zbrusu novými vesmírnými loděmi, pohádkový plat, uznání a hlavně: cesta tam, kam se většina z nás nikdy nedostane. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) hledá kandidáty na astronauty pro mise kolem Měsíce a na cestu na Mars. Šanci má každý.

Vesmírná agentura vybízí k podání přihlášek zejména piloty, inženýry, vědce a lékaře. Přihlášky přijímá od 14. prosince do poloviny února. Seznam kandidátů postupujících do užšího výběru má být oznámen v polovině roku 2017.

„Tato příští skupina amerických vesmírných badatelů nám pomůže dosáhnout cíle dostat lidi na rudou planetu,“ řekl šéf NASA Charles Bolden, který je sám bývalý astronaut.

„Ti, kteří budou vybráni, poletí na amerických plavidlech vypuštěných z území Spojených států, budou činit významné pokroky ve vědě a výzkumu na Mezinárodní vesmírné stanici a pomohou posouvat technologické hranice ve vzdáleném vesmíru,“ dodal Bolden.

Uchazeči by měli mít americké občanství a měli by mít ukončené alespoň bakalářské studium inženýrství, biologie, fyzikálních věd nebo matematiky na některé z uznávaných univerzit.

Kandidáti mají mít rovněž alespoň tříletou zkušenost z profesní praxe v těchto vědeckých oborech. Pro piloty pak platí, že musí mít nalétánu alespoň tisícovku hodin.

Příští astronauti rovněž musí úspěšně projít lékařskými testy NASA. Ty mají prověřit, že jsou fyzicky připraveni podstoupit dlouhodobé vesmírné lety.

NASA zdůrazňuje, že v příštích letech chystá bezprecedentní počet vesmírných letů s posádkou. Nová skupina astronautů už bude létat na nových lodích CST-100 Starliner od firmy Boeing a Dragon od SpaceX, které mají být uvedeny do řádného provozu v roce 2017. Od roku pak má být schopna loď Orion NASA schopna nejen vynášet posádky na oběžnou dráhu kolem Země, ale také na Měsíc.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi