Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Let na Mars je podvod! Na takovou nudu by se nikdo ani nedíval, říká expert

Expert na vesmír Pavel Toufar považuje let na Mars za podvod.
Expert na vesmír Pavel Toufar považuje let na Mars za podvod.  (Autor: Blesk - Karel Kopáč, wikipedia)
Autor: Matěj Smlsal - 
30. července 2015
05:30

Nizozemská neziskovka Mars One plánuje poslat několik lidí do vesmíru. Jejich úkolem bude na planetě Mars vybudovat základnu a začít nový život. Expert na vesmír a autor knihy o Marsu Pavel Toufar ale považuje celý projekt za podvod. Navíc upozorňuje, že diváci takový přenos v televizi nevydrží sledovat, protože to bude neskutečná nuda.

Přibližně za 10 let se mají první lidé vydat na cestu k planetě Mars. Alespoň to slibuje společnost Mars One, která už vybírá uchazeče. Do finálové stovky se dostala dokonce Češka.

Ne všichni ale věří tomu, že na Mars někdo opravdu poletí. „Jde jim jen o získání peněz, o nic jiného. Je to prostě takový podvod. Navíc technika pro let na Mars zatím neexistuje. Kdyby se Američané či Rusové, kteří na to dnes mají, rozhodli člověka na Mars vyslat, tak by museli uvolnit obrovské množství peněz. Technická příprava letu by pak trvala deset, patnáct let a i to by bylo ještě rychlé,“ řekl Blesk.cz expert na vesmír Pavel Toufar, který zažil i simulaci letu na Mars.

Autoři projektu počítají s příjmy z reklamy, jelikož vše bude přenášet televize. Jenže i kdyby se let nakonec opravdu konal, podle Toufara nelze na sponzory spoléhat. „Nedokážu si představit, že příjmy budou během devítiměsíčního letu trvalé. Čím chtějí sponzory udržet? Pro posádku bude ten let bez urážky monotónní a sžírající, ale především pro diváky bude velmi nudný,“ tvrdí.

Kdo by u televize vydržel?

Podle Toufara se v kosmické lodi nebude nic měnit. Lidé se během dne občas najedí, budou pracovat s nějakými přístroji, někdy se podívají z průzoru na vzdalující se Zemi a blížící se Mars…

„Ruku na srdce, který z diváků by u takových přenosů vydržel? Navíc čím víc se bude kosmická loď vzdalovat od Země, tím se bude prodlužovat pauza mezi rádiovým spojením. Takže já řeknu ‚Maruško, jak se máš?‘ a budu čekat 20 minut, než k ní vzkaz doletí, plus 20 dalších, než mi odpoví,“ říká.

Že diváci u pořadu nevydrží, podle něj dokládá historie. Když se poprvé i podruhé přistávalo na Měsíci, lidé u obrazovek přenos hltali. Při letech Apolla 14 či Apolla 15 už ale diváci telefonovali do televize, že se raději chtějí koukat na přenos z amerického fotbalu.

Odvápní se jim kosti, budou ozáření…

Vesmírní kolonisté by si prý navíc měli uvědomit, jaké zdravotní potíže jim pobyt ve vesmíru způsobí. „Bude na ně permanentně působit kosmické záření, radiace. Objeví se problémy odvápnění kostí, kardiovaskulární poruchy a tak dále. To ale zatím nizozemská společnost nikde neříkala,“ zlobí se Pavel Toufar.

Vzhledem k tomu, že účastníci si na Mars kupují jednosměrnou jízdenku, je to ale zřejmě netrápí.

Video  Let na Mars je podvod. Lidé se navíc unudí, říká expert na vesmír  - Matěj Smlsal, Petr Soukup
Video se připravuje ...

milan1959 ( 30. července 2015 10:41 )

Má pravdu, předsedo!

ejvm1712 ( 30. července 2015 06:29 )

Většinu lidí to nezajímá už teď.

Zobrazit celou diskusi