Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rok budou zavření v kopuli: Má to simulovat cestu na Mars

Rok budou zavření v kopuli: Má to simulovat cestu na Mars
Rok budou zavření v kopuli: Má to simulovat cestu na Mars  (Autor: EPA, Reuters, ČTK)
Autor: ČTK - 
29. srpna 2015
16:33

Šest vědců – tři muži a tři ženy – se na Havaji nechalo na rok uzavřít do hermeticky izolovaného prostoru. Zahájili tak simulaci podmínek výpravy na Mars a pobytu na rudé planetě. Vědci chtějí při dosud nejdelším experimentu svého druhu v USA zjistit, zda je život při tak dlouhé izolaci možný.

Experiment začal v pátek v 15:00 místního času na nejvyšší havajské hoře Mauna Loa. Účastníci projektu mohou simulovanou marsovskou stanici opustit vždy jen na krátkou dobu a pouze ve skafandrech. Kopule stanice má průměr 11 metrů a výšku šest metrů.

Experti chtějí zkoumat nejen biologické a ekologické faktory, ale také sociální. Budou sledovat, zda bude mezi členy posádky docházet k hádkám, zda se některý z nich ujme vůdčí role nebo zda se budou utvářet menší skupinky.

Pro dlouhý let k Marsu nebo pobyt v izolované stanici mohou mít odpovědi na tyto otázky podobně zásadní význam jako zajištění dostatku vzduchu nebo potravin.

Francouz, Němka a čtyři Američané se zabývají různými obory, astrobiologií počínaje a geologií konče. Každý z nich má k dispozici svůj malý pokoj, do něhož se vejde lehátko a pracovní stůl. Jíst budou jen rozpustné potraviny a budou mít pouze omezený přístup k internetu.

Členka týmu Sheyna Giffordová posádku popsala jako „šest lidí, kteří chtějí změnit svět“.

Na projektu Hawaii Space Exploration Analog and Simulation (HI-SEAS) se podílejí americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) a Havajská univerzita.

Ještě delší simulací podmínek pobytu v kosmu byl v letech 2010 a 2011 experiment Mars-500. Šestice účastníků – tři Rusové, Číňan, Ital s kolumbijskými kořeny a Francouz – opustila své dobrovolné zajetí ve speciálním modulu ve vědeckém ústavu v Koroljovu nedaleko Moskvy až po 520 dnech.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi