Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Je živý, je živý!“ Rybáři našli v moři uprchlického chlapečka. Po 5 hodinách

Chlapeček byl ve studené vodě dlouhých 5 hodin.
Chlapeček byl ve studené vodě dlouhých 5 hodin.  (Autor: YTV)
Autor: Klára Brunclíková - 
25. října 2015
22:05

Jeho rodina chtěla utéct. Po cestě za svobodou se člun převrátil, dva lidé zemřeli, on měl ale štěstí. Osmnáctiměsíčního chlapečka včas našli v Egejském moři turečtí rybáři a zachránili mu život. Vše natočili mobilním telefonem, záběry jsou víc než jen silné.

Mysleli si, že je mrtvý. Bezmocné tělíčko malého chlapce se v záchranné vestě jen kolébalo na vlnách. Rybáři ale zaslechli slabý hlas a Muhammada okamžitě vytáhli ze studené vody.

Záběry ukazují, jak mu jeden z mužů dává první pomoc. „Byl celý bledý. Předpokládali jsme, že je podchlazený. Ruce i nohy měl bílé. V puse měl pěnu,“ popisuje záchranu chlapce kapitán lodi Recep Evran novinám Hurriyet. „Zabalili jsme ho do přikrývky a zavolali další loď,“ pokračuje.

Muhammada dostali do nemocnice, kde ho ošetřili. Teď už se mu vede dobře. Turecká policie ale později zjistila, že ho rybáři našli až po pěti hodinách, které strávil ve vodě. Záchranáři pomohli i dalším uprchlíkům, kteří pluli na stejné lodi. Byly mezi nimi hlavně ženy – včetně jedné těhotné. Nejméně nad 16 lidmi se ale moře zavřelo.

Zachráněný chlapec se nakonec šťastně shledal se svou matkou, která ho s vidinou lepšího života na přeplněnou loď přivedla s sebou. Pašeráci jim prý slíbili, že plavidlo bude větší. „Vzali na loď 30 lidí. Řekli nám, že pojedeme na větší lodi, ale když jsme k ní dorazili, viděli jsme, že je malá,“ řekla novinářům Muhammadova matka Lorin Halef (23). Prý už se ale nic nedalo dělat a tak nastoupili. „Nemůžu rybářům dost poděkovat,“ říká chlapcova matka se slzami v očích.

Jsem moc rád, že ho vidím na živu. Doufám, že zbytek jeho života bude nádherný,“ uzavřel jeden z rybářů Cenap Gümran.

Podívejte se, jak rybáři zachránili batole:
Video On dýchá! Rybáři zachránili z vody uprchlického chlapečka. - YTV
Video se připravuje ...

joudajoudovy ( 26. října 2015 07:17 )

a kde zustali rodice batolete? pro ne se nic nedeje - zplodit, porodit, zahodit, nebot cesta za stestim musi prinaset obeti. deti jeste bude hafo!

santikxauz ( 26. října 2015 05:58 )

Neutíkají za svobodou,ale za dávkami do Německa.

mikysy ( 26. října 2015 00:16 )

Uz zase zacinate ...!!! Ja ted proplacu celou noc...hovada

Zobrazit celou diskusi