Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman: S dětmi uprchlíků mám soucit, ale berou je jako živé štíty

Na adresu uprchlíků padla z úst Miloše Zemana už spousta ostrých slov.
Na adresu uprchlíků padla z úst Miloše Zemana už spousta ostrých slov.  (Autor: ČTK/Reuters/Blesk)
Autor: bru - 
25. října 2015
11:36

Značně protichůdné názory mají na uprchlickou krizi český a slovenský prezident. Zatímco Andrej Kiska vyzval k solidaritě, prezident Zeman před uprchlíky varuje. Kdo z nich se svým názorem obstojí v dějinách? A co česká hlava státu cítí, když se dívá na fotografie zbídačených uprchlíků?

Kdo obstojí v kontextu evropských dějin? Ten, kdo na první pohled vidí nešťastné lidi v nouzi, nebo ten, který varuje před nebezpečím, které s uprchlickou vlnou přichází?

„Obstojí více ten, kdo varoval před reálným nebezpečím, než ten, kdo zavíral oči. Teprve dějiny musejí prokázat, jestli uprchlická krize byla pro Evropu nebezpečná, nebo ne,“ řekl prezident Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech.

>>Celý záznam pořadu S prezidentem v Lánech sledujte ZDE<<

Co cítí Miloš Zeman, když se dívá na špinavé a promrzlé uprchlíky?

„Samozřejmě, když se člověk dívá na malé děti, které pláčou, tak by byl nelida, kdyby necítil soucit.“

Hned ale upozorňuje na jejich rodiče, kteří je podle něj tahají v gumových člunech a vědí, jakému nebezpečí jsou vystaveni.

„Slouží (děti, pozn. red.) tak jako živý štít. Je to jako kdybych řekl, že tím, že vyvolám soucit vůči dětem, přenáším soucit i na ty, kdo se za nimi schovává – a to jsou ti muži s iPhony,“ vysvětloval prezident svůj názor, více si poslechněte ve videu:

Video Uprchlíci používají děti jako živý štít - Blesk TV
Video se připravuje ...

Jezinky uprchlíci?

„Jen dva prstíčky tam strčíme, jen se ohřejeme, hned zase půjdeme,“ řekl prezident s tím, že právě na tuto pohádku prý Češi při otevírání náruče uprchlíkům zapomínají. Podívejte se:

Video Prezident Zeman přirovnal uprchlíky k jezinkám - Blesk TV
Video se připravuje ...

Se slovy prezidenta, že většina uprchlíků si soucit nezaslouží, nesouhlasí premiér Sobotka (ČSSD). „Lidé prostě utíkají před válkou, snaží se zachránit své děti, zachránit své rodiny, zachránit holý život. Nemyslím si, že je možné zpochybňovat motivaci válečných uprchlíků," komentoval Zemanův výrok při návštěvě Jordánska.

Jak rozdílný je postoj českého a slovenského prezidenta?

„Chápeme obtížnou situaci jak Maďarska, tak Chorvatska, a věřím, že přijmeme daleko rozhodnější opatření, než tomu bylo v minulosti, protože, řečeno co nejzdvořilejším tónem, EU zatím prokázala nulovou schopnost zabezpečit své vnější hranice,“ rýpnul si před několika týdny Miloš Zeman.

Naopak prezident Slovenska Andrej Kiska zdůraznil, že je úlohou prezidentů situaci klidnit. „Naši lidé se bojí neznámého a naneštěstí kvůli politickým bojům rétorika některých politiků využívá tuto atmosféru strachu a já pokládám za naši úlohu uklidňovat situaci a ukazovat, že jsme zůstali lidmi,“ prohlásil při stejné příležitosti slovenský prezident.

Prezident vs. islám

Islámští utečenci nebudou podle prezidenta Miloše Zemana dodržovat a respektovat naše zákony a zvyklosti. Budou mít právo šaría, takže nevěrné ženy budou kamenovány, zlodějům se budou utínat ruce.

„Přijdeme o krásu žen, protože ty budou zahaleny v burkách od hlavy po paty včetně obličeje, kde máte jen takovou látkovou mřížku,“ konstatoval Zeman. „No tak dovedu si představit ženy, kde by to bylo zlepšení, ale takových žen je málo a zrovna tady nikoho takového nevidím,“ rýpl si prezident před časem do uprchlíků.

Video se připravuje ...
Další videa