Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mladík přeletěl z Izraele do Sýrie na kluzáku, aby se přidal k radikálům

Izraelský Arab přeletěl z Izraelem kontrolované části Golanských výšin do Sýrie na padákovém kluzáku.
Izraelský Arab přeletěl z Izraelem kontrolované části Golanských výšin do Sýrie na padákovém kluzáku.  (Autor: Sleviště.cz)
Autor: ČTK - 
25. října 2015
08:42

Izraelský Arab přeletěl z Izraelem kontrolované části Golanských výšin do Sýrie na padákovém kluzáku. S odvoláním na armádu o tom v neděli informoval izraelský list Haarec. Třiadvacetiletý mladík údajně riskantní akci podnikl, aby se mohl po boku radikálů připojit do syrské války.

Izraelská armáda incident, který se odehrál v sobotu večer, stále prošetřuje. Zpočátku panovaly obavy, že do Sýrie vítr zanesl Izraelce, který se věnoval sportovnímu paraglidingu, a že ho ve válkou zmítané zemi zajali islamisté.

Později se podle armádního mluvčího ale ukázalo, že se nejednalo o nehodu. Izraelský Arab z obce Džaldžúlja severně od Tel Avivu do Sýrie přelétl úmyslně. Na místě přistání muže podle zástupce izraelské armády někdo vyzvedl.

Do války v Sýrii se na straně radikálů bojujících proti režimu prezidenta Bašára Asada v uplynulých několika letech přidaly desítky izraelských Arabů.

Pohraniční Golanské výšiny Izrael obsadil za války v roce 1967. O čtrnáct let později 1200 kilometrů čtverečních anektoval, zhruba 510 kilometrů čtverečních kontroluje Sýrie. Z pohledu mezinárodního práva je anexe nelegální.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi