Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Při pouti do Mekky zahynulo 717 lidí a více jak 800 je zraněno. Ušlapal je dav

Autor: ČTK - 
24. září 2015
10:43

V tlačenici na muslimské pouti do saúdskoarabské Mekky ve čtvrtek zahynulo nejméně 717 lidí a téměř 800 osob utrpělo zranění. V nové bilanci to oznámila saúdskoarabská civilní obrana. Původní zprávy hovořily o stu mrtvých.

Pouť pokračuje třetím dnem symbolickým kamenováním satana a zahájením svátku oběti. Čtvrteční incident se stal podle saúdskoarabské televize v údolí Míná, kde je stanové městečko, v němž poutníci přespávají. Od Mekky je vzdálené několik kilometrů.

Tlačenice a následné ušlapání nastalo na ulici 204, která je jednou ze dvou hlavních tepen vedoucích ke stanovišti, odkud poutníci házejí kaménky na betonovou stélu. Na místě jsou sanitky a zraněným pomáhá 4000 záchranářů, kteří ulici 204 uzavřeli a snaží se poutníky odklonit jinými trasami.

Podle svědectví účastníků se pochod začal komplikovat v 8:00 SELČ. "Šli jsme k můstku Džamarat, když se skupina poutníků najednou zastavila. Do několika minut se vytvořily vlny, jak lidé zezadu tlačili na ty vpředu. Nastala hrozná tlačenice, ženy nahlas křičely a staří lidé padali na zem," řekl saúdskoarabskému serveru Al-Baján poutník Muhammad. Patří mezi zraněné, protože upadl a lidé po něm šlapali.

Saúdská Arábie zatím neposkytla ucelené informace o národnosti mrtvých, sdělila pouze, že byli z mnoha zemí. Podle prvních zpráv jsou mezi nimi Íránci a Indové. Pákistánský premiér Naváz Šaríf Saúdské Arábii kvůli neštěstí kondoloval a uložil ministerstvu zahraničí, aby zjistilo informace o pákistánských poutnících.

Neštěstí není při pouti první ani nejspíš poslední

Letos se obřadů účastní asi dva miliony lidí. Z hlediska logistiky je nejkritičtější právě rituál kamenování, protože ke stélám, na něž se házejí kaménky, míří naráz ohromný dav. V roce 2006 na mostě Džamarat, z nějž se kaménky házejí, zahynulo v tlačenici přes 360 osob. V červenci 1990 zahynulo 1426 poutníků, kteří se pravděpodobně kvůli poruše ventilace udusili v přístupovém tunelu.

Saúdskoarabské úřady proto neustále rozšiřují areál kolem stél. V minulých letech tam byl vybudován několikastupňový ochoz, po němž může přejít během hodiny až 300 000 lidí.

Svátek oběti je několikadenní a slaví se v celém muslimském světě. Muslimové při něm nechávají porážet obětiny, většinou ovce, jejichž maso je pak předáno chudým.

Podívejte se, jak vypadal začátek poutě a co následovalo: