Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Další bombový útok na mešitu: V Jemenu zemřelo nejméně 29 lidí

Autor: ČTK, všm - 
24. září 2015
08:40

Šestý útok na mešitu během posledního čtvrt roku se v Jemenu odehrál ve čtvrtek. Bomba zabila v metropoli Saná nejméně 29 lidí. Na místě je mnoho vážně zraněných, počet obětí tak zřejmě dále poroste. 

Agentura Reuters oznámila původně, že v mešitě útočili dva sebevražední atentátníci. CNN tvrdí, že v mešitě, v níž bylo mnoho lidí, vybuchla nálož. Agentuře AFP svědci řekli, že bomba byla uvnitř budovy a když vybuchla, odpálil u vchodu na sobě nálože sebevražedný útočník ve chvíli, kdy se lidé tlačili ven.

Muslimům ve čtvrtek začíná několikadenní svátek oběti. Probíhá formou oběti coby připomínky na Ibrahímovu oběť berana Bohu. Při svátku se lidé modlí k Bohu a obětují různá zvířata, nejčastěji ovce nebo kozy. Zahájením jsou právě ranní modlitby.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. V minulých třech měsících bylo v Jemenu spácháno šest atentátů na mešity. Mířily vždy na šíity a k akcím se přihlásila sunnitská radikální organizace Islámský stát.

Jemenské hlavní město kontrolují rok šíitští povstalci, kteří vyprovokovali konflikt proti vládě. Postoupili až na jih, odkud se je v posledních měsících podařilo vládním silám spolu se spojeneckou arabskou koalicí vytlačit dále na sever.

Tento týden se z exilu vrátil jemenský prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí a před ním už také vláda. Jemenští představitelé jsou v jihojemenském Adenu.