Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Miliony poutníků, tisíce vojáků, desítky kilometrů: Začala pouť do Mekky

Autor: ČTK - 
22. září 2015
16:35

V úterý začala v Saúdské Arábii výroční pouť do Mekky, která patří k základním pilířům islámu. Za život by ji měl absolvovat každý muslim. Saúdská Arábie očekává účast tří milionů lidí, ze zahraničí už dorazilo asi 1,4 milionu věřících. Království povolalo k ochraně poutníků 100 tisíc vojáků a policistů. 

Dav lidí v úterý kroužil kolem svatyně Kaby v saúdskoarabské Mekce. Začaly tak rituály poutě pořádané každoročně v rodišti islámského proroka Mohameda. Saúdská Arábie oznámila, že z ciziny přijelo téměř 1,4 milionu věřících, k nimž se připojují každoročně statisíce domácích poutníků.

Obcházení Kaby začíná u černého kamene, který je zapuštěn do jednoho z rohů čtyřhranné svatyně. Obchází se sedmkrát a lidé mají kámen vždy políbit nebo se ho dotknout. Pak se poutníci vydají na běh nebo na pochod mezi pahorky Marva a Safá. Trasu dlouhou 400 metrů mají absolvovat sedmkrát. Nakonec se odeberou do údolí Míná, kde přespí a připraví se na středeční hlavní poutní rituál, totiž stání na planině Arafát.

Vysoké teploty a davy lidí

Mnoho poutníků je v Mekce už několik dní a obřad obcházení Kaby už mají za sebou, takže se do Míná vydali brzo ráno. Údolí je od Mekky vzdáleno několik kilometrů a ti, kteří neputují pěšky, využili autobusy nebo vlak. Za dávných dob v této fázi poutě museli poutníci napojit svá zvířata, na nichž pak pokračovali k dalším zastávkám.

Při vstupu do posvátného okrsku kolem Mekky se věřící ocitají ve stavu zasvěcení - ihrám. Musejí být očištěni - tedy oholeni a ostříháni a na sobě mít v případě mužů dva nesešité kusy bílé látky, v případě žen pak oděv, který zahaluje celé tělo s výjimkou obličeje a rukou. V okrsku už si poutník nemůže stříhat vlasy ani nehty a nesmí se ani holit, používat parfémy a hádat se.

Pouť se nese v přátelské atmosféře navzdory své namáhavosti, protože se koná za parného počasí a na poměrně malém prostoru se ocitá ohromný dav lidí. V pondělí večer bylo v Mekce 40 stupňů Celsia a panoval vítr.

Tisíce vojáků a televizních obrazovek

V Míná je připraveno na 160 000 nehořlavých stanů a mezi nimi je nataženo 100 kilometrů hadic s kohoutky, odkud se čerpá voda. Saúdskoarabské ministerstvo vnitra má v městečku řídící středisko, v němž se sledují prostory s poutníky na 5 000 televizních obrazovkách. Na zabezpečení obřadů bylo povoláno 100 000 vojáků a policistů.

Saúdská Arábie posílila bezpečnostní opatření kvůli atentátům, které letos byly spáchány v šíitských mešitách v království. Země je navíc zapojena do boje proti jemenským šíitským povstalcům a mluvčí ministerstva vnitra řekl, že nic nebylo při zabezpečování poutě ponecháno náhodě.

"Při pouti je k vidění téměř dokonalá souhra vládních agentur, ministerstev a organizátorů. Jde o gigantický úkol, jehož cílem je zorganizovat úspěšnou a poklidnou hadždž (pouť), která se obejde bez problémů," sdělil listu Arab News saúdskoarabský analytik Samí Nuajsr.

Podívejte se na fotogalerii:

dfghjk ( 24. září 2015 12:05 )

omlouvám se, místo hvězdiček patří ko kot

dfghjk ( 24. září 2015 12:02 )

Blesku, blesku, ty seš ale ***, v článku o těch ušlapaných máš ty samé fotky, ale s jiným komentářem. Ale ono na tom stejně hovno záleží, ***ina jako ***ina, že ano.

sores ( 23. září 2015 11:21 )

 Je to těžký fanatismus jako ostatně každé náboženství! Nejhorší je, že se díky náboženskému fanatismu i vraždí!!!!!! Vystrčí p.rdel 4x denně k nebi a mlátí hlavou o zem, fakt nenormální a děsná šaškárna. Člověk se přírodě nepovedl!

y1xcvbnm ( 23. září 2015 09:16 )

dobré jsou ty tři veselé sedící a dobře se bavící babky a i ten jak se fotí. Zajímalo by mě jak se modlí ten co si nemůže pro bolest kolen kleknout ???

y1xcvbnm ( 23. září 2015 09:11 )

 jestli si popletou cestu tak bůh s námi

Zobrazit celou diskusi