Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

České babyboxy jsou zbraň na ničení ruských rodin, rozčiluje se duchovní

Autor: ČTK, mb - 
18. září 2015
08:30

Představitel ruské pravoslavné církve ostře odsoudil babyboxy, které se do ruských měst dostaly poprvé před čtyřmi lety z Česka a zachraňují tu nechtěné novorozence. Předseda komise moskevského patriarchátu pro rodinu, mateřství a děti Dimitrij Smirnov označil tato zařízení za zbraň Západu ve válce proti tradičním rodinným hodnotám.

„Církevní komise dospěla k závěru, že babyboxy jsou malou součástí války, kterou začal Západ proti Rusku už před mnoha lety. Je to speciálně vypracovaná akce kvůli zničení ruské rodiny. Babyboxy jsou zbraň, něco jako samohybná houfnice,“ prohlásil Smirnov.

A to prý Rusové za „bedny na dítě“ platí milion rublů (asi 360 000 korun). „Chtějí nás zničit za naše vlastní peníze,“ prohlásil Dmitrij Smirnov.

Smirnov nicméně upozornil, že nehovoří za celou církev, ale pouze za komisi. Mluvčí moskevského patriarchátu Vsevolod Čaplin před časem pochválil babyboxy jako „ušlechtilou věc“ zachraňující životy. Církev dosud k oficiálnímu názoru nedospěla. Dilema podle jednoho z biskupů zní, že zařízení se jeví jako užitečné, pokud zachraňuje životy. Ale může být špatné, pokud „provokuje“ zřeknutí se dítěte.

Smirnov bojoval proti potratům

Na konci 80. let se Rusové začali po desetiletích ateismu masově obracet k pravoslaví. Tento trend byl ještě umocněn v posledních 15 letech. A právě Dmitrij Smirnov patří k hlavním postavám pro-life hnutí v Rusku. Už za komunismu bojoval proti potratům a založil i několik dětských domovů spravovaných církví, kde jsou daleko lepší podmínky než ve státních dětských domovech.

Přestože církev varuje, že potrat je de facto „zabitím nenarozeného dítěte v lůně matky“, Rusko patří mezi země s největším počtem potratů. I na to má Dmitrij Smirnov řešení, v rozhovoru pro ruskou televizi prohlásil: Potraty se musí zpoplatnit. Já jako daňový poplatník platím za zabíjení mých spoluobčanů a to nechci... Ani zvířata nezabíjí své děti, jsme horší než zvířata.

Ruský vynález?

Ani úřady si nejsou jisty, zda mají babyboxy oficiálně povolit, anebo zakázat. Někteří argumentují, že legalizace babyboxů by pomohla snížit počet vražd novorozenců, jichž bylo loni 136. Najdou se experti, kteří tvrdí, že babyboxy jsou vlastně polozapomenutý ruský vynález. „Před 250 lety bývalo v moskevském carském sirotčinci na Soljance »okno života«. Každým rokem tam přinášeli okolo 12 tisíc dětí,“ tvrdí šéf svazu pediatrů Alexandr Baranov, podle kterého se tímto způsobem zachránilo okolo 700 tisíc životů.

Prvního klienta zaznamenaly ruské babyboxy na podzim 2011 v jihoruském letovisku Soči. Tamní zařízení bylo dovezeno z Česka a další exempláře se postupně rozšířily do dalších končin.

jeromeklapka ( 18. září 2015 16:52 )

Český vynález Títo českí novinári - a český človíček se dme pýchou Keby ste si dali námahu a otvorili gúgl,tak by ste zistili,že tento stredoveký vynález sa v novodobej vlne začal používať od r.2000.Nemecko,Francúzsko,Belgicko ho zaviedli ako prví.Na Slovensku je je napr. od r.2004 a do Česka ho priviezol v r.2005 Ludvík Hess - český je len názov babybox (inde sa im hovorí inak)

egyptanka ( 18. září 2015 10:11 )

Největší jed je jakékoliv náboženství. Ty lidi mají vymyté mozky. Jinak babyboxy jsou samozřejmě úžasné pro záchranu dětí.

587587 ( 18. září 2015 09:32 )

 Blbec.

ellenic ( 18. září 2015 09:14 )

Baby boxy zachraňují dětské životy , nejsou zbraní, ale náručí . A je úplně jedno, jestli jsou to české babyboxy nebo tatarské. Církev už nejednou pochybila.

jana999 ( 18. září 2015 09:01 )

nejhorší jed, že se jim to i v 21. století, v době internetu a lítání do kosmu daří, přiznám se, že to mi hlava nebere. Ty dogmata už byly vědecky vyvráceny a stejně z toho mají někteří pořád dobrý kšeft

Zobrazit celou diskusi