Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bombový atentát v Thajsku: Policie zadržela možného útočníka

Autor: ČTK - 
29. srpna 2015
11:47

Nedávný bombový útok v Thajsku zabil 20 lidí a 120 jich zranil. Policie v sobotu zadržela muže, který údajně odpovídá vzhledu útočníka sestaveného ze záběrů bezpečnostních kamer. V bytě podezřelého v severní oblasti thajské metropole objevili policisté materiály využitelné k výrobě náloží, řekl mluvčí policie Pravut Tchavornsiri.

Zadržený "vypadá jako osoba, po které pátráme," citovala mluvčího agentura Reuters. "Našli (policisté) také spoustu materiálu, který může být použit k výrobě bomb."

Thajská vláda dokonce vypsala odměnu - přes 2 miliony korun - za informace vedoucí k dopadení pachatelů. Zda bude někomu vyplacena, zatím policie nesdělila.

Hlavním vodítkem je zrnitý videozáznam, na němž je zachycen mladík, který na místě výbuchu zanechal batoh a zmizel. Podle thajských úřadů šlo zřejmě o cizince či o Thajce, který předstíral, že je cizinec.

Thajská vláda odmítla spekulace, že by atentát mohl být dílem mezinárodní teroristické sítě. Policejní šéf Somjot Pumpanmuang rovněž pozměnil i své prohlášení ze čtvrtka, že útok byl dílem nejméně deseti osob. Atentátníci mohli být prý jen dva.

"Jasné ale je, že cílem útoku bylo zdiskreditovat vládu, zničit důvěru a vyděsit turisty tak, aby už do Thajska nejezdili," konstatoval policejní šéf.

Mezi dvacítkou obětí výbuchu bomby, která explodovala v hinduistické svatyni pod otevřeným nebem v centru Bangkoku, bylo 14 cizinců. Desítky dalších lidí utrpěly zranění.

Dva muži, které zachytily kamery poblíž místa exploze a kteří byli podezíráni jako komplicové útočníka, se přihlásili sami policii a následně byli propuštěni.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi