Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Představitelé EU jednají o Řecku: Kdy už se dohodnou?

Autor: ČTK - 
12. července 2015
08:30

Ministři financí zemí platících eurem se měli v sobotu dohodnout, zda přijmou řecké reformní sliby, ale jejich jednání bylo přerušeno a pokračovat v něm budou v neděli dopoledne. Odpoledne se pak uskuteční mimořádné jednání premiérů a prezidentů eurozóny a podvečer summit celé Evropské unie.

Euroskupina, tedy ministři financí eurozóny, jednala o pomoci Řecku již v sobotu, schůzka však po více než osmi hodinách byla přerušena bez závěru. Ministři mají rozhodnout, zda nejnovější řecké reformní sliby jsou dostatečně obsáhlé a umožňují začít rozhovory o novém záchranném programu pro zadluženou zemi.

Řecká vláda předložila představitelům eurozóny reformní plán ve čtvrtek. Program předpokládá tvrdá úsporná opatření a je podobný tomu, který řečtí občané minulou neděli odmítli v referendu.

Trojice věřitelských institucí - Evropská komise, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond - návrhy Řecka s výhradami ministrům doporučila jako základ pro jednání. Komise vyčíslila, že v tříletém programu bude Řecko do července 2018 potřebovat pomoc v objemu přibližně 74 miliard eur (zhruba dva biliony Kč).

Zobrazit celou diskusi