Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Řekové přišli s návrhem, Evropa je v rozpacích

Autor: mb - 
10. července 2015
15:51

Řecko mělo předložit ve čtvrtek nový návrh reforem, který by uspokojil věřitele. Termín sice dodrželo, ale navrhovaná řešení vzbuzují rozpaky. Zatímco z Německa zaznívají spíše skeptické hlasy, Francie Řeky chválí.

Řekové v novém návrhu plánují úspory ve výši 13 miliard eur (zhruba 353 miliard Kč)! Škrtat se bude úplně všude – tak např. armáda přijde v prvním roce o 2,7 miliardy Kč, o rok později dokonce o 5,4 miliardy!

Řecko patří mezi evropské země, jejichž výdaje na armádu jsou nejvyšší. Reformy se ale budou týkat i výběru a výše daní, turistického průmyslu a hlavně důchodového systému.

Řekové by měli nově odcházet do důchodu až v 67 letech. V roce 2012 přitom tamním seniorům začínal důchod v 60 letech, před časem se pak odchod do penze posunul na 65 let. V Česku nyní muži chodí do penze v necelých 63 letech, bezdětné ženy v 62 letech.

Přitom právě podobné reformy Řekové v referendu odmítli a někteří analytici proto neskrývají údiv: „Tsipras přišel s návrhem, který počítá se zvýšením daní a škrty ve výši 13 miliard eur, což je o 4 miliardy více, než v původním návrhu, který Řekové v referendu odmítli,“ komentuje Connor Campbell z finanční společnosti Spreadex.com.

Evropa váhá

Francouzský prezident Francois Hollande (60) návrh okamžitě označil za „seriózní a důvěryhodný“. O poznání chladněji návrh hodnotil německý bankéř Jörg Krämer: „Kromě pár kosmetických změn Řekové přišli s úplně stejným návrhem jako minule!“ Hlavní ekonom Postbanky ovšem návrh hodnotil o poznání pozitivněji: „Řekové se tímto už přibližují představám věřitelů.“

Hradba překážek

O návrhu má v pátek večer hlasovat řecký parlament a premiér Tsipras vyzval své kolegy, aby ho schválili. Někteří poslanci z Tsiprasovy strany však už dali najevo, že budou hlasovat proti. Překvapivé oznámení přišlo z Lotyšska, když premiérka Laimdota Straujuma (64) prohlásila, že by o případné další finanční pomoci musel hlasovat lotyšský parlament.

„Bude dost těžké, aby parlament hlasoval pro, protože průměrný důchod v Lotyšsku je o dost nižší než v Řecku. Když se zeptáte běžného Lotyše, zda by podpořil další půjčku Řecku, jistě si dokážete představit i jeho odpověď.“ Šéfové Evropské komise, Evropské centrální banky, Mezinárodního měnového fondu a euroskupiny se o návrzích v těchto chvílích radí telefonicky, informace k obsahu jednání se čekají odpoledne.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Lucio1 ( 11. července 2015 08:32 )

Už ve starověku se říkalo, že mají Řekové dvojí jazyk...Moc se toho od té doby nezměnilo...

Zobrazit celou diskusi