Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Alexis Tsipras: Odmítl podmínky věřitelů

Autor: ČTK - 
1. července 2015
21:38

Řecký premiér Alexis Tsipras dnes vyzval své spoluobčany k odmítnutí podmínek mezinárodních věřitelů pro uvolnění další finanční pomoci. Před odpoledním Tsiprasovým projevem se přitom objevily zprávy, že premiér je ochoten na většinu podmínek přistoupit.

O Řecku krátce jednali ministři financí zemí používajících euro, kteří se shodli, že s Aténami nebudou dále vyjednávat do vyústění nedělního referenda. Podle české vlády by případné vystoupení Řecka z eurozóny mělo na tuzemskou ekonomiku pouze malý přímý dopad.

Většina Řeků by v nedělním referendu o přijetí návrhu věřitelů podle průzkumu z posledních dnů hlasovala záporně. Odmítnutí podmínek v referendu podle Tsiprase neznamená ani roztržku s Evropskou unií, ani nenastoluje otázku setrvání Řecka v eurozóně, ale naopak představuje rozhodný krok k vyjednání lepších podmínek.

List Financial Times dnes dopoledne informoval o dopisu, ve kterém řecký premiér slibuje přijetí téměř všech podmínek věřitelů. Dopis je prý rozvinutím nečekané úterní žádosti řecké vlády o třetí záchranný balík v rozsahu 29,1 miliardy eur (téměř 800 miliard Kč).

Německo však dalo už před výsledkem jednání euroskupiny najevo, že hodlá s dalším postupem počkat na výsledek nedělního referenda. Americký Bílý dům vyzval členy eurozóny, aby uznali, že vyřešení situace kolem Řecka je v jejich společném zájmu. Evropské i americké akcie nicméně díky nadějím na dohodu výrazně posílily.

Mezi řeckými návrhy mělo být údajně i rozšíření úspor ve výdajích na obranu, což vyvolalo napětí s koaličními partnery, Nezávislými Řeky, jejichž vůdce má právě tento rezort na starosti. Úřad řecké vlády si ale pospíšil s prohlášením, že větší škrty se nechystají. V Řecku vyplulo na povrch, že kvůli ústavní stížnosti dvou občanů se tím, zda referendum neporušuje ústavu, bude zabývat v pátek tamní nejvyšší správní soud.

Tsipras ohlásil rozhodnutí uspořádat referendum minulý týden. Eurozóna poté zamítla další prodloužení záchranného programu pro Řecko, který tak v úterý vypršel. Evropská centrální banka (ECB) navíc přestala zvyšovat nouzové financování (ELA) pro řecké banky, což Atény přinutilo finanční ústavy od pondělí zavřít. Dnes byla část poboček otevřena pro důchodce, kteří nepoužívají platební karty umožňující výběr peněz z bankomatů.

Slovenský ministr financí Peter Kažimír dnes varoval, že pokud Řekové v nedělním referendu odmítnou reformy požadované věřiteli, může se stát, že při znovuotevření řeckých bank již nebude řeckou měnou euro. Řecko se navíc v noci na dnešek stalo první vyspělou zemí, která nesplatila Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) včas dlužnou splátku.

Místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis se dnes postavil proti možnosti využít neuhrazenou řeckou splátku MMF k požadavkům na okamžité splacení řeckých dluhů. Vyzval členské země Evropské unie, aby ohledně řeckých dluhů nepodnikaly žádné bezprostřední kroky a počkaly na výsledek jednání o nové pomoci pro Řecko.

Německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že dveře k rozhovorům s Řeckem zůstávají stále otevřené. Upozornila však, že nelze hledat kompromis za každou cenu.

Podle materiálu, který dnes v souvislosti s řeckou ekonomickou krizí projednala česká vláda, by se ani nejhorší možný scénář makroekonomického vývoje v případě odchodu Řecka z eurozóny neměl zásadně projevit na hospodaření českých investorů a vývozců, protože již dříve své podnikání přizpůsobili tamním rizikům.

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš novinářům řekl, že eurozóna není schopna řešit krizi v Řecku. Je prý rád, že Česká republika není jejím členem. Odmítl nicméně názor, který nedávno zopakovala kancléřka Merkelová, že krach eura povede k rozpadu Evropské unie.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi