Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zeman pakuje Řeky z eurozóny. Vzkázal jim to přes Ovčáčka

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček při tiskové konferenci na Hradě
Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček při tiskové konferenci na Hradě  (Autor: Foto Blesk - Martin Přibyl)
Autor: ČTK, kal - 
14. července 2015
11:53

Vystoupení Atén z eurozóny považuje prezident Miloš Zeman za rozumné řešení řecké krize. Na tiskové konferenci to v úterý řekl jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Češi nicméně stále platí korunou a jejich prezident nemá prakticky šanci reálně vystoupení Řeků z eurozóny ovlivnit.

Finanční situace Řecka podle hlavy státu nenahrává vstupu Česka mezi země platící eurem. Čeští daňoví poplatníci by podle Zemana neměli platit za řecké dluhy. Vstup ČR do eurozóny ale prezident, fanoušek této myšlenky, nadále podporuje.

„Pan prezident je sice i nadále přesvědčen, že Česká republika by měla vstoupit do eurozóny, ale na druhé straně plně uznává protiargument, že finanční situace Řecka nepodporuje tento vstup, protože jako člen eurozóny by Česká republika musela platit řecké dluhy,“ poznamenal Ovčáček.

„Pan prezident zastává názor, že nelze žádat od českého daňového poplatníka, aby kryl dluhy jiného státu s neurovnanou hospodářskou politikou. Proto pan prezident považuje za rozumné řešení vystoupení Řecka z eurozóny,“ uvedl dále Ovčáček. Podotkl také, že není rozumné spoléhat na sliby Řecka, protože opakovaně nevyřešilo své problémy na rozdíl od jiných zemí.

Členské země eurozóny se v pondělí dohodly na tom, že Řecko bude moci začít jednat o třetím programu pomoci ze záchranného fondu eurozóny. Podmínkou je rychlé zahájení tvrdých reforem. O situaci v jihoevropské zemi budou jednat i ministři financí celé Evropské unie – tedy včetně českého vicepremiéra Andreje Babiše (ANO).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rudyptak48 ( 15. července 2015 23:05 )

Schválně, ukaž jak si vtipný nebo trapný ty!

rudyptak48 ( 15. července 2015 23:02 )

jity ( 14. července 2015 13:13 )

To co řekl Zeman si údajně myslí i voliči v Německu, také už mají Řecka dost. Proč mají na ně doplácet?

tetahb ( 14. července 2015 12:49 )

 Aby jednou nepakovala eurozóna ČR!

handgood ( 14. července 2015 12:17 )

Kdopak Zemanovi uvěří, že to myslí vážně? Nejdříve by měl z hradu vypakovat tu hlavní krysu Mynáře a vzápětí za ním by měl odejít Ovčáček, nejlépe na nějakou zapadlou salaš do Beskyd. Ovčáček na hradě U koho se učil ovčák pomocníček, u kterého učitele, mistra obezliček? Jak ochránit baču před divokou zvěří, co se venku vzteká a skáče do dveří? Náš bača je nespokojen, bouří se mu stádce, zbytečně tím zaměstnává své odborné rádce. Chudák náš Ovčáček, má hrozně moc práce, jak má z toho vybruslit a nebýt sám zrádce. Tohleto řemeslo je moc nebezpečné, pomluva a pravda, meče jsou dvousečné. Proč má náš prezident mluvčího Ovčáčka? Protože se točí jak ta dětská káča.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa