Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Egypt: Mubarak je vrah, jednat s ním nebudeme

Autor: ap - 
1. února 2011
20:10

Upálený demonstrant, miliony lidí v ulicích a kolabující letiště. Osmý den egyptské revoluce naplno ukázal, že Egypťané se s ničím menším než odchodem prezidenta Mubaraka neuspokojí. Podle vůdce opozice Baradeje musí odejít do konce týdne. Ten ale oznámil, že nebude kandidovat v podzimních volbách, do té doby však chce zůstat u moci.

Egyptský prezident Husní Mubarak nebude podle televizní stanice Al-Arabíja kandidovat v podzimních volbách. Do té doby chce ale zůstat u moci. Al-Arabíja, která neuvedla zdroje svých informací, předtím informovala, že Mubarak má večer vystoupit v televizním projevu k národu.

Organizátoři demonstrací a formující se politická opozice v čele s bývalým vysokým diplomatem v OSN a nositelem Nobelovy ceny za mír Muhammadem Baradejem nicméně požaduje prezidentovu okamžitou demisi. Ultimátum platí do pátku, který byl už nazván "Dnem odchodu".

V ulicích Káhiry demonstrovali až dva miliony lidí

Osmý den krvavé egyptské revoluce vyhnal do ulic davy lidí. Nelíbí se jim, že ani týden trvající nepokoje nestačily k ukončení vlády prezidenta Mubatraka. Centrem Káhiry pochodují miliony lidí.

Podle egyptské armády se v ulicích Káhiry nachází až dva miliony demonstrantů. Ti se sešli na centrálním náměstí Tahrir a oběsili zde figurínu prezidenta. Počet mrtvých se i nadále zvyšuje.

Podle zprávy OSN si egyptská revoluce vyžádala dosud nejméně 300 mrtvých. Ve městě Alexandria se podle televizní stanice Al-Džazíra upálil protivládní demonstrant. I zde protestuje na milion lidí.

V centru i islamističtí radikálové

V centru protestů se pohybuje mnohem více členů radikálního Muslimského bratrstva, než tomu v minulých dnech. Demonstrují až dva miliony lidí. Další se snaží do centra dostat. Armáda provádí, důkladné prohlídky každého, kdo míří na náměstí.

Na rozdíl od uplynulých dní panovala po ránu téměř karnevalová atmosféra. Davem kolují vtipy o tom, že Mubaraka bude zanedlouho možné spatřit pouze v televizních pořadech zabývajících se historií a nikoliv aktuálním zpravodajstvím. Na dopravních semaforech na náměstí zase visí dvě figury Mubaraka s nápisem: "Chceme postavit vražedného prezidenta před soud".

Před demonstranty vytoupil i nositel Nobelovy ceny Baradaj. Muž, kterého si opoziční strany zvolily za svého lídra prohlásil, že Mubarak musí nejpozději do pátku opustit zemi. Další hlavní představitelé opozice řekli, že jednat s Mubarakem je zbytečné. Podle nich má do pátku sednout do letadla a odletět ze země.

Mobilní síť nefungovala

Egyptské úřady se demonstrantům snaží situaci všemožně ztěžovat. Přerušeno bylo nejen silniční spojení s Káhirou, ale také s Alexandrií, Suezem nebo Mansúrou.

Vláda nechala podle všech informací zkolabovat mobilní sítě v okolí náměstí Tahrir, které je centrem revoluce. Podle informací některých novinářů jim jsou po příletu do země zabavovány kamery a fotoaparáty.

Mobilizují se i stoupenci Mubaraka

Na druhou stranu sílí strach z reakce Mubarakových stoupenců. Nově jmenovaná vláda prezidenta jednomyslně podpořila a označila ho za muže, který je bojovníkem a nevzdá se bez boje.

Demonstranti se připravili i na možnou snahu Mubarakových stoupenců vyprovokovat násilí. V Káhiře se jich před pondělním polednem sešlo na dva tisíce. Velkou demonstraci na podporu režimu chystají do města Ismajlíja asi 125 kilometrů východně od Káhiry. Státní televize, která podléhá Mubarakovi vysílá z prorežimních demonstrací přímé vstupy.

Armáda i Omar Shariff na straně revoluce

Mubarak přišel ale o jednu z posledních opor svého režimu. Armáda oznámila, že proti protestujícím nezasáhne a v ulicích bude pouze kvůli jejich bezpečí. Zároveň oznámila, že jejich požadavky požaduje za zcela legitimní.

Na stranu protestujícího lidu se postavil i nejznámější egyptský herec Omar Shariff. Legenda světové kinematografie je označil za lidi, které po dlouhých letech nesvobody současná možnost vyjádřit své názory.

Na letišti vládne chaos

Na letišti v Káhiře zavládl naprostý chaos.  "Terminály jsou plné panikařících lidí. Obslužný personál mizí. U dveří, těsně předtím, než jsme vstoupili, jsme museli dát dohromady 2000 dolarů (přes 35.000 Kč), aby nás policista pustil dovnitř," uvedl kanadský pilot Hutton. Na letišti marně čeká na odlet až 4500 cestujících.

Situace ve městě se prý rapidně zhoršila a situace je příliš nestabilní, aby bylo bezpečné zůstat. Řada států evakuuje své občany. Po Turecku, které evakuaci zahájilo jako první se připojily i Spojené státy, Turecko, Indie, Kanada, Ázerbájdžán či Irák. Opustit zemi pomáhají svým občanům i Velká Británie, Čína, Indonésie, Řecko, Portugalsko nebo Dánsko.

 

9030 ( 6. února 2011 17:03 )

9030 ( 6. února 2011 17:02 )

9030 ( 6. února 2011 17:00 )

9030 ( 6. února 2011 16:59 )

To jsem netušil, že jim ta muzea a vykopávky stály v cestě, tak to je potom jiná, to je jasný.

9030 ( 6. února 2011 16:58 )

Zobrazit celou diskusi