Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kramný získal silné spojence: Postavili se za něj lékařské kapacity i poslanci!

Autor: ljš - 
5. září 2017
16:22

To tu ještě nebylo! V úterý se na půdě Poslanecké sněmovny neřešily jen předvolební tahanice, ale vůbec poprvé vražda, a to hned ta nejsledovanější. Spolek Šalamoun na mimořádné tiskové konferenci odhalil spolu s několika poslanci nová fakta v případu Petra Kramného.

Ve Sněmovně se jejich strany hádají, teď ale poslankyně Jana Černochová (ODS), Helena Válková (ANO) a poslanec David Korte (TOP 09) vyrazili do boje za společnou věc. Společně se Spolkem Šalamoun žádají znovuotevření případu Petra Kramného. Vedou je k tomu nové lékařské posudky, které nechala vypracovat obhajoba.

Podle zástupců spolku posudky vyvrátily podezření, že Kramný zabíjel elektrickým proudem. Uvádějí například, že na srdci obou obětí nejsou přítomné stopy po zásahu elektrického proudu, stejně tak rozporují, že by se na těle Moniky a Klárky nacházely tzv. proudové stopy označující místo, kudy proud do těla obětí vstoupil. Podle znalců tak není na základě fyzikálních zákonů možné, aby matka s dcerou zemřely po zásahu proudem.

Experti

„Já osobně bych byla opatrnější a nezpochybňovala bych zatím vůbec vinu pana Kramného, ale zpochybňuji ty závěry, které byly součástí odůvodnění toho pravomocného rozhodnutí o vině a trestu na základě znaleckých posudků,“ uvedla bývalá ministryně Válková v narážce na závěry ostravských znalců, za které se později postavili i revizní znalci z Českých Budějovic. „Tyto závěry jsou v naprostém rozporu se znaleckými posudky docenta Pilina a profesora Šteinera, což opravdu jsou kapacity v evropském srovnání. Takže si musíme klást otázku, jak to vlastně v tom Egyptě bylo,“ dodala Válková.

Po kontroverzním znalci Radku Matlachovi, který byl kvůli své práci na případu zdravotní sestry z Rumburka vyškrtnut ze seznamu soudních znalců, se za Kramného tedy nyní postavily skutečné špičky v oboru. Profesor Ivo Šteiner, který zkoumal srdce Moniky a Klárky, je jedním z nejuznávanějších odborníků v oblasti kardiologie u nás a také místopředsedou Společnosti patologů ČSL. Docent Alexander Pilin, který působí ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, je pak špičkovým soudním lékařem. Oba jsou navíc autory mezinárodně uznávaných publikací.

Na základě nových poznatků teď chtějí poslanci nyní apelovat na ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), aby podal stížnost ve prospěch Kramného kvůli porušení zákona. V tomto případě by se opět nerozhodovalo o tom, zda je vinen, ale zda je potřeba případ znovu otevřít. Podle Válkové se nabízí také možnost, že by Kramný požádal o obnovu řízení. Při tomto řízení by se musely nové posudky vzít v potaz.

Vražda Moniky a Klárky

Kramný byl odsouzen za to, že v roce 2013 na dovolené v egyptském hotelu zavraždil elektrickým proudem svou manželku a dceru. Kauza se nyní nachází u Ústavního soudu, kam Kramný podal ústavní stížnost.

Kramný vinu popírá. Byl odsouzen na základě nepřímých důkazů, které ale podle soudu tvoří ucelený řetězec, jehož články na sebe navazují a podporují se. Znalecké posudky přitom hrály zásadní roli.

Video  4 roky od smrti Klárky a Moniky: Co řekla Kramného maminka?  - Jiří Krušina
Video se připravuje ...

dingous ( 9. září 2017 14:25 )

jo, taky vzpomínám, jak získala posudek, že mrtvola z parkoviště ...na to parkoviště už sama mrtvá přišla

Jolanda ( 7. září 2017 12:23 )

Zuřivost kramnovrahů stoupá uměrně tomu, jak se blíží konec protiprávního rozsudku nad Kramným. Je zábavné pozorovat váš vztek.

franta-mlaticka. ( 7. září 2017 10:56 )

Problém je, že při otravě jako první dochází k omezené funkci ledvin až k úplnému selhání - otokům, nikdy však ke svalovým křečím a edému plic, musíš to ještě dopilovat, páč v této podobě je to absolutní žvást s nulovou znalostí medicíny.

franta-mlaticka. ( 7. září 2017 10:52 )

To že máš Mařka hodně nicků je jasné, to že ti někdo skočí na tvé bláboly je i přesto zcela jasně vyloučené. Kramný je vrah a vraždil elektr proudem, bylo prokázané na 100% a žádná hokynářka na tom nic nězmění.

franta-mlaticka. ( 7. září 2017 10:49 )

P Matlacha, si děláš ***, vždyť ten je stíhaný za podvodné znalecké posudky i v kauze kramný, jeho stížnost byla zamítnutá ÚS, sobě lhát můžeš, ale ostatním už ne, nejsou ovce jako ty.

Zobrazit celou diskusi