Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Po ponížení znalce i trestní oznámení?! Co hrozí zmatenému expertovi, kterého přivedla advokátka Petra Kramného

Autor: vet, ljš - 
11. července 2015
15:27

Jedněm je ho líto, druzí volají po potrestání! Znalec Jiří Štefan, který měl prokázat, že smrt elektřinou není jednoznačná příčina smrti Moniky a Klárky, vzbudil víc než rozporuplné reakce.

Štefan vypracoval posudek, který soudu na obranu Petra K. předkládala advokátka Jana Rejžková. Proč si vybrala právě třiaosmdesátiletého znalce ze vzdálené Prahy, který v úterý dokonce odmítl k soudu kvůli velkým vedrům přijet, je otázkou.

Přestože mohl žádost o vypracování posudku odmítnout, stařičký znalec náročný úkol v ostře sledovaném procesu přijal. U soudu to ale působilo, že klíčové dokumenty ze spisu vůbec neviděl. "Znalec má možnost získat všechny informace přímo ze spisu. V posudku pak musí uvést zdroje, z nichž čerpal,“ vysvětlil Blesk.cz renomovaný advokát Jan Černý.

Na to, že v expertize chybí odkazy, odkud Štefan čerpal, upozornil ve své námitce hned v úvodu žalobce Vít Legerský a soudkyně s ním souhlasila. Pak následovalo dvouhodinové vysvětlování, které ale jasné závěry nepřineslo. Jak teď soud tedy bude s posudkem pracovat? „Soud má možnost posoudit zjevnou neúroveň posudku. Podle toho bude posuzovat jeho váhu. Jestliže k němu nebude přihlížet, odůvodní proč. Nový už nařizovat nemusí. Může se opřít více o znalecké posudky, které byly dosud provedeny,“ uvedl Černý.

Otázkou je, zda Štefanovi hrozí nějaký trest. Po tom na Facebooku volala například advokátka rodiny zavražděné Moniky Klára Long Slámová. "Co vede znalce k tomu, aby se na konci své profesní kariéry totálně znemožnil jak před laickou, tak i odbornou veřejností? Peníze, či snad chvilková "sláva" před kamerou? Nic neví, nezná, nerozumí ani, na co se ho ptají, neviděl ani spis, nečetl ani posudky, ke kterým se má vyjadřovat. Vrcholem byl jeho dotaz "Co tady teď se mnou chcete dělat?". Očekávám, že jeho dnešní vystoupení vyústí v trestní oznámení na něj," napsala.

Dojít k tomu skutečně může. "Trestní oznámení podat lze, ale jen za určitých okolností. Když například poruší znalecký slib, co se týká objektivity, zkreslí nějaké údaje apod.,“ vysvětlil Černý.

Pouták Pouták | Blesk

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Rumprecht ( 14. července 2015 07:50 )

A on dědek, který se léta živil jako soudní znalec neví, jaká jsou kritéria znaleckých posudků? Jestli ne, tak je to ještě větší blb, než jsem si myslel. Já bych ho také netrestal, ale šoupnul rovnou do Bohnic.

japos22 ( 12. července 2015 22:07 )

Pro tebe dělat ze sebe kašpara není trest, a proto se tak blbě ptáš? Za blbost

donaf ( 12. července 2015 10:12 )

Proč trest, za co?

kdoasi ( 12. července 2015 08:51 )

kajmane,oni dobře ví,že vraždil PK,ale ruku na srdce...kdo by si chtěl připustit,že jeho syn je vrah? Určitě věří,že se v celé kauze objeví někdo další,kdo měl motiv a oni se probudí ze zlého snu. Ale mají smůlu....

kdoasi ( 12. července 2015 08:42 )

nikanika: koukám,jak najednou otáčíš

Zobrazit celou diskusi