Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Petr K. musí zůstat v Egyptě: Nechají ho tam shnít?! Názor experta Šándora

Autor: et, lmk - 
4. října 2013
05:00

Zůstává v Egyptě! Tak o Petru K. (35) rozhodl včera egyptský prokurátor! Blesk zjistil, že papír, který Petr podepsal při převzetí pasu, žádný termín ukončení pobytu neobsahoval! Egyptské úřady tak Petra K. uvěznily na neurčito! Co si o tom myslí přední bezpečnostní expert?

"Jsou stovky případů, kdy jsou občané České republiky v zahraničí zavření za vraždy, drogy nebo jiné trestné činy. Za prozatímním výsledkem této kauzy stojí váha české diplomacie v Egyptě a ta není kdoví jaká," vysvětluje bezpečnostní expert Andor Šándor.

"Vraždu v rodině je obvykle nejsnazší vyřešit. Stop je tam veliké množství a i motiv obvykle bývá zřejmý. Kdyby ale měli Egypťané nějaký důkaz, že ten čin spáchal Petr K., byl by už ve vězení. Tamní úřady nejsou přecitlivělé," pokračuje.

"Zaráží mne rozpory ve výpovědích. Policie asi ale nepostupovala nějak zdatně. Probíhal ramadán a po dvou měsících nevíme nic," dodává.

Petr K. nadále musí setrvat v Egyptě

Petr dva měsíce od smrti Moniky (†36) a Klárky (†8) dostal další ránu. „Místní prokuratura mu zakázala odjet,“ zněla včera Petrovi jako zvon hlavou slova konzulky. „Petr K. bere na vědomí: Od 3. 8. pro něho platí zákaz opustit Egypt z důvodu vyšetřování. Dotyčný potvrzuje, že mu byl vrácen pas. Uvědomili jsme všechny přístavy a letiště, že dotyčný nesmí opustit zemi,“ stálo v dokumentu, který Petr K. musel při převzetí pasu podepsat. Aniž věděl, dal tím Egypťanům do ruky možnost nechat si ho v zemi navěky!

„Jsem beze slov. Víc zlomený už být nemůžu,“ reagoval Petr na rozhodnutí prokuratury. „Cítím se v koncích už od smrti mých holek. Netuším, kdy to peklo tady skončí,“ dodává.

Ministerstvo zahraničí teprve včera sdělilo, že termín rozhodnutí o Petrovi K. byl dán egyptskou stranou jen ústně! Doteď prý nikde v egyptském zákoníku nezjišťovalo, jaká má Petr v rámci prodlužování jeho případu práva! "Prokurátor prodloužil lhůtu na neurčito. Čeká se na lékařskou zprávu, pak bude Petr K. obviněn či nikoli," vysvětluje mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová.

k999 ( 5. října 2013 11:53 )

...vyjadřuješ se vždy jen v holých větách, velký myslitel.

k999 ( 5. října 2013 11:51 )

filuska

k999 ( 5. října 2013 11:50 )

...vlastní zkušenost praragrafe, která tobě zjevně chybí.

k999 ( 5. října 2013 11:49 )

filuska, moc rád/a tě vidím.

jojone ( 4. října 2013 15:50 )

mimo: S izraelským prezidentem bude Zeman nejprve jednat, později s ním také povečeří. Po programu není plánována tisková konference. V podobných případech je její konání obvyklé. se bojí co by žvatlal Zemák

Zobrazit celou diskusi