Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Číňance splaskly její sloní nohy

Wang Cheng (vpravo) se svou matkou před operací
Wang Cheng (vpravo) se svou matkou před operací  (Autor: profimedia.cz)
Autor: INT, so - 
12. září 2008
05:00

Číňanka Wang Cheng (24) trpěla od svých osmi let elefantiázou – nemocí, při které se abnormálně zvětšují části těla. Kvůli oteklým nohám byla připoutána na lůžko a hlavou se jí honily myšlenky na sebevraždu.

Její záchrana přišla v poslední chvíli: Tchajwanský lékař Hsu Wen-Hsien dokázal nemožné. Díky několika speciálním zákrokům její padesátikilové nohy splaskly do normálu.


Wang Cheng (vpravo) se svou matkou před operací Wang Cheng (vpravo) se svou matkou před operací | profimedia.cz

Wang Cheng (vpravo) se svou matkou před operací


Wang Cheng byla v odborných kruzích považována za nejvážnější případ této nemoci na celém světě. Od svých 15 let, kdy se nemoc ještě víc zhoršila, prakticky nevycházela z domu, dlouhá období ani nevstala z postele. Pokoušelo se ji uzdravit přes dvacet čínských specialistů, ale neuspěli. "Nemohla jsem si ani obléct kalhoty, nemohla jsem pracovat. Byl to hrozný život," uvedla ještě vloni dívka.


Po léčbě už stojí na vlastních nohou a těší se, že bude moci sama chodit Po léčbě už stojí na vlastních nohou a těší se, že bude moci sama chodit | profimedia.cz

Po léčbě už stojí na vlastních nohou a těší se, že bude moci sama chodit


Před třemi měsíci ji ale převezli do Tchaj-wanu k »zázračnému« lékaři Hsu Wen-Hsienovi a dnes už je zpátky doma s prakticky normálníma nohama. Odborník jí třemi speciálními operacemi odstranil z dolních končetin přebytečnou tkáň a lymfatické tekutiny.

"Za třicet let praxe jsem neviděl horší případ. Mí dosavadní pacienti měli zbytnělou jen jednu nohu," uvedl doktor, který prý vyléčil Číňanku bez nároku na honorář.

"Znovu jsem se narodila a budu teď muset překopat celý svůj život. Moc se těším na věci, které jsem kvůli chorobě nikdy dělat nemohla. Budu se moci pohybovat bez kolečkového křesla i bez pomoci mé matky," jásá dívka, jejíž váha nyní klesla z původních 82 kilogramů na 54. Její nohy i s otoky vážily tedy 50 kg.