Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejmenší matka světa porodila dceru

Autor: Monika Hrušková, kol - 
20. července 2008
05:00

Cristianne Ray z amerického Seattlu je ve dvaceti letech vysoká jako batole, měří pouhých 80 centimetrů. Ale stala se maminkou!

Její dcerka Kyrsten přitom už při narození dosáhla téměř poloviny výšky své mámy. Cristianne je tak bezkonkurenčně nejmenší maminkou na světě!



Vinou vrozené kosterní dysplazie měří dvacetiletá Američanka Cristianne pouhých 80 centimetrů. Všechny Cristianniny orgány mají normální velikost, ale jsou natlačeny do miniaturního prostoru jejího maličkého těla. Její těhotenství bylo naprosto jedinečné a nelze je porovnat s žádným jiným známým případem. Pokud by dítě rostlo v děloze vzhůru, rozmačkalo by jí srdce a plíce. Přitom ale bylo nutné udržet plod v děloze alespoň 30 týdnů, aby měl šanci přežít v inkubátoru. Cristianne to dokázala 34 týdnů, kdy bylo rozhodnuto, že císařským řezem porodí dítě nedonošené o šest týdnů.

Lidé na ni zírali

"Nedosáhnu na nic v ledničce, není snadné být malou osobou," říká Cristianne. Vyrůstala v malém městě blízko Seattlu v americkém státě Washington. Všichni kamarádi a spolužáci ji přijímali jako běžné dítě. Jenže lidi mimo školu se někdy chovali hloupě – zírali na Cristianne s vytřeštěnýma očima. Ale spolužák Jeremy Bowden si to s nimi vyřídil. Jakmile byl někdo netaktní a hloupě civěl, řekl mu: „Nač se díváte? Musíte tak vyvalovat oči?“ Jeremy, nyní 19letý, byl také jiný než ostatní děti. Když mu bylo dvanáct let, zemřela mu maminka na rakovinu a on se potýkal s poruchou koncentrace a hyperaktivitou. Citlivé období puberty dvojici velmi sblížilo. Jeremy si na nezájem dívek rozhodně nemohl stěžovat, byl velice obletován, ale zamiloval se do Cristianne.

Vztah s obrem

"Když mě poprvé políbil, bylo to jako ohňostroj," říká Cristianne. "Na výšce nezáleží. Zamiloval jsem se do její osobnosti," dodává Jeremy. Pár je velice milý a bezprostřední. I s novináři vtipkují o sexu. "To si vůbec nedovedete představit, jaké neuvěřitelné polohy máme na repertoáru. Někdy je to opravdu k smíchu," říká Jeremy. Když se Cristianne pohybuje ze schodů, sklouzává schod po schodu dolů. Nahoru ji Jeremy vynáší. Není divu, její milý je totiž oproti své partnerce doslova obr – měří totiž 192 cm!

Vysněná holčička

Cristiannino těhotenství bylo neplánované a také velmi riskantní. První porodník ji odmítl vzít do péče. Řekl, že v jejím případě se nedá o donošení dítěte vůbec uvažovat, že by to vážně ohrozilo její život. Cristianne byla ale odhodlána si dítě nechat. Spolu s manželem proto vyhledali specialistu na riziková těhotenství. "Nevěděla jsem, jestli to v mé situaci zvládnu. Ale je důležité se nevzdávat ve věcech, které jsou významné. Abych měla dítě, riskovala jsem. Ale to dělá každý," říká nejmenší máma světa. Nakonec uspěla! Loni v dubnu se jí narodila dcera Kyrsten, která po porodu vážila 2,016 kilogramů a měřila 37 centimetrů. Bohužel, Kyrsten kosterní dysplazii zdědila. Navíc se narodila s rozštěpem patra. Cristianne byla z těchto zpráv zlomená, ale je odhodlána pomoci své dceři vést normální život.

Šťastný happyend

Když Cristianne svou dceru poprvé spatřila, řekla: "Je maličká, ale vzhledem ke mně je obrovská." Podle lékařů Kyrsten, které je teď rok a čtvrt, zřejmě nebude tak malinká jako její matka, ale bude nejspíš patřit mezi malé lidi. Brzy po narození dcery požádal Jeremy svou snoubenku o ruku a proběhla svatba. Svatební přípravy byly naprosto unikátní a sledovala je kamera, takže dojemný příběh mohou zhlédnout miliony lidí po celém světě na internetu. Odvaha a láska manželů odhodlaných problémy s výškovým rozdílem překonat a žít plnohodnotný život, jsou inspirující. O jejich příběhu vznikl i televizní dokument, který 14. srpna odvysílá stanice Discovery Channel.


Co je to kosterní dysplazie


Toto onemocnění způsobuje různé abnormality ve vývoji kostí a chrupavek, mimo jiné předčasně zastavuje jejich růst. Dysplazie znemožňuje plnohodnotný pohyb a často vede k následným degenerativním postižením kostí i kloubních struktur. Každý čtyřtisící člověk se rodí s tímto postižením, ale většině z nich nezpůsobuje žádné komplikace. Jde třeba o částečně srostlé prsty na nohách či malé odchylky v zakřivení páteře, které člověku za běžných okolností nezpůsobují problémy.