Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dostala nová játra, teď má dvě děti!

Autor: Slávka Červená - 
2. července 2008
05:00

Učitelka Alena Macková (35) z Tupes na Slovácku je známá po celé Evropě. Především v lékařských kruzích. Byla totiž první ženou na kontinentu, která porodila zdravé dítě po transplantaci jater!

Od tohoto složitého zákroku právě uplynulo 10 let. Alena tehdy vůbec nedoufala, že bude mít děti. Dnes má Josífka (7) a Magdalenku (4).

Do svých deseti let dováděla jako každá jiná holka. Pak ale uhodila nemoc: Autoimunní hepatitida! „Nesměla jsem cvičit, držela jsem dietu. Když mi bylo sedmnáct, lékaři mi sdělili, že transplantace mě nemine,“ vzpomíná. V roce 1997 se vdávala. Do manželství šli s Filipem (35) i přesto, že zřejmě nebudou moci mít děti. „Věděl, co mě čeká a moc mě podporoval,“ vypráví dojatě paní Alena.

Transplantaci jater podstoupila v roce 1998 v brněnské nemocnici U sv. Anny. A považte. Za dva a půl roku přišel na svět Josífek! Lékaři to tehdy považovali za zázrak, byla z toho veliká sláva.

"Kdo mě zachránil, tedy od koho mám játra, to nevím. Jsou ale dny, kdy mi to vrtá hlavou. Rodině dotyčného bych chtěla moc poděkovat za dvě krásné děti. Narodila se nám totiž ještě Magdalenka. A za to opravdu stojí žít," říká šťastná Alena Macková. Z dětí má velikou radost. Prvák Josífek přinesl vysvědčení se samými jedničkami, Magdalenka také dělá manželům velkou radost.

"Pokud některá žena stojí před takovým rozhodnutím, jako jsem stála já, tak jí vzkazuji: Nebojte se a věřte! Zázrak je možný. Já za něj vděčím lékařské vědě a pánubohu," vzkazuje prostřednictvím Blesku paní Alena.


Co je autoimunní hepatitida

Jde o vzácné onemocnění, které postihuje zpravidla mladé ženy. "Příčinou jsou hepatotropní viry, které postihují játra. Vedou k vytváření protilátek a ty pak tuto formu hepatitidy způsobí. Nakonec dochází k selhání jater. Transplantace je pro záchranu života nutná. Onemocnění se zpočátku projevuje horečkami jako akutní virové onemocnění. Je to poměrně vzácná forma hepatitidy. Tvoří jen pět procent chronických hepatitid," přiblížil nemoc známý internista Jaroslav Rybka (76) z Baťovy nemocnice ve Zlíně.