Šílenství a davová psychóza kolem dubajské čokolády: Maršálek v ní jet nechce! A co další slavní cukráři?
Autor:
lc -
6. 2. 2025
•
05:00
Sdílej:
Kdo ji ještě neochutnal, jako by nebyl! Dubajská čokoláda je hit, který se mezi českými a světovými milovníky sladkého drží na špici neutuchajícího zájmu. Po dlouhém čekání na tuto exotickou pochoutku už ji ale i v Česku nabízejí nejrůznější výrobci i prodejci. Co o ní soudí přední čeští cukráři v čele s Josefem Maršálkem?
Pro ty, kdo to ještě netuší, tajemstvím dubajské čokolády je náplň z pistáciového krému, křupavých nudliček z těsta kadayif a sezamové pasty tahini. A v úplných počátcích masového zájmu se na ni stály dokonce fronty! Jediná tabulka navíc vyjde i na pětistovku.
Jak se zamlouvá předním českým cukrářům? A co na ni říká výživová expertka?
1.Míša Landovská: Davová psychóza
Lidé ji milují, české cukrářské špičky už méně. A v některých případech by se dokonce dalo říci, že »kovářova kobyla chodí bosa«! Jak Blesku přiznal vyhlášený pražský cukrář Lukáš Skála, on sám ji zatím neochutnal.
Stejně je na tom i lektorka cukrářských kurzů a porotkyně oblíbené soutěže Peče celá země Míša Landová, která nechápe tu obrovskou popularitu.
„Už jsem na ni trochu alergická. Za dobu co se věnuju cukrařině, jsem nezažila podobný boom, doslova šílenství. A to nejen mezi cukráři, ale i mimo. Dosud jsem neochutnala a ani po tom, díky davové psychóze, moc netoužím. Už jen z principu. Z doslechu vím, že někomu chutná, jiným vyloženě ne. Podobně jako třeba u makronek bude záležet, jakou ochutnáte, od jakého výrobce, protože se chuť i kvalita budou samozřejmě lišit.“
2.Iveta Fabešová: V Asii už nikoho nezajímá
I známá cukrářka Iveta Fabešová, která nedávno v Praze slavnostně otevřela svou druhou cukrárnu, zůstává k exotickému hitu ledově chladná. „V Asii už to nikoho nezajímá, teď to proletí Evropou a je to pryč. Já ji ani neměla a ani mě to neláká, ale to jsem zkrátka já. Vše, co se děje takhle virálně, mě nebaví.“
Video Cukrářka Iveta Fabešová v Praze otevřela druhou pobočku. - Markéta Reinischová, Daniel Kristl
Video se připravuje ...
3.Mirka van Gils Slavíková: Rovnou recept!
To cukrářka a autorka mnoha kuchařských knih Mirka van Gils Slavíková je naopak nadšeným stoupencem. Dokonce ji pro své příznivce připravila jako tip na blížící se svátek svatého Valentýna. „Neodolala jsem a pustila se do natáčení receptu. Je to bomba, zkuste to také,“ vyznává se.
Potřebujete: 300 g kataifí vlasového těsta, 20 g tahini pasty (sezamové pasty), 350 g pistáciového krému, 40 g drcených pistácií, 250 g 60% čokolády.
Na pistáciový krém: 150 g pistácií, 150 g loupaných mandlí, 140 g moučkového cukru, 150 g bílé čokolády, 200 g oleje z vlašských ořechů, 1 g mleté vanilky.
Postup: Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, nesmí pálit (ideálně na 28 stupňů) a vylijeme čokoládovou formu. Dobře vyklepneme čokoládu a formu očistíme. Necháme ztuhnout.
Kataifí je těsto v podobě jemných vlasových nudlí, ze kterého se vyrábí tradiční druh řecké baklavy. Kataifí nakrájíme na menší kousky a opražíme na pánvi do zlatova. Vysypeme do mísy a přidáme tahini pastu, pistáciový krém a drcené pistácie.
Náplň rozetřeme do formy se zatuhlou čokoládou asi 2 mm pod okraj. Celou formu zatřeme opět čokoládou. Necháme ztuhnout a vyklopíme z formy. S čokoládou si můžeme vyhrát, ozdobit dle vlastní fantasie a vyrobit velmi atraktivní dárek.
Výroba pistáciového krému: Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, nepřehříváme! Do mixéru nasypeme všechny suroviny, nalijeme olej a rozpuštěnou čokoládu a vymixujeme do hladkého krému. Krém má trvanlivost 3 až 4 týdny, neboť je bez konzervantů.
Tip: Mandle mohou být nahrazeny kompletně pistáciemi.
Mirka Van Gils Slavíková | Blesk:CNC / Mária Sváčková
4.Josef Maršálek: Kopírovat někoho nebudu
Dubajskou čokoládu pro Blesk velmi podrobně zhodnotil i další renomovaný cukrář a lektor kurzů Josef Maršálek. Podle něho tady nevznikl jen nový produkt, ale celá nová budoucí kategorie produktů. „Nejen tabulky, ale i bonbony, pečivo či zákusky s tímto názvem a chuťovým profilem. Několik firem mě oslovilo ke spolupráci při výrobě, a nebo pro samotnou výrobu, ale kopírovat něčí nápad není má cesta. Jinými slovy to všem přeju, ale téhle honitby za ziskem s ukradeným nápadem se nezúčastňuju,“ vysvětluje svůj postoj.
A co soudí o samotné chuti čokolády? „Kombinace čokolády a pistácii není nic nového. Díky nudlím Kadayif je křupavá a křupavý element lidi milují. Ta sezamová pasta je tam spíš kvůli textuře než chuti,“ popisuje dále Maršálek, podle kterého stojí za popularitou čokolády hlavně skvělý marketing na sociálních sítích.
Nijak ho nepřekvapuje ani cena za čokoládu, kdy za jednu tabulku zákazník zaplatí i pětistovku. „Kombinace dvou luxusních ingrediencí umožní výsledný produkt prodat dva až třikrát krát dráž, než kdyby stejné množství prodával jen jeden. Cenu zákazníci akceptovali, a to je důvod, proč se na tomto produktu mnozí chtějí přiživit,“ uzavírá Josef Maršálek a dodává: „Tyhle trendy mají většinou křivku nahoru a dolů. Já si více vážím lidí, kteří jdou vlastní cestou.“
Josef Maršálek peče také v populárním pořadu Buchty po ránu | Česká televize / Eva Koňaříková
5.Šéfkuchař Radek David: Moc mi chutná!
Naopak nadšený je šéfkuchař Radek David. „Miluji pistácie na slano i na sladko. Takže dubajská čokoláda mi moc chutná. Pro někoho můžou být zvláštní kadaif nudle, ale dělají v čokoládě křupavou texturu," vysvětluje a přiznává, že cukrovinka ho inspirovala i pro jeho vlastní práci. „Sám teď budu připravovat dezert inspirovaný dubajskou čokoládou na restaurant week, kdy to bude tmavá krémová čokoláda a uvnitř budou karamelizované pistácie, pistáciová pasta a kadaif nudle."
Na trendy sladkost se zaměřila i odbornice na potravinářskou chemii a výživová expertka Michaela Smolková. „Z hlediska výživy je dobré si uvědomit, že je dubajská čokoláda stále především cukrovinka, která by se v našem jídelníčku měla objevit příležitostně. Je to tedy pokrm s vyšším obsahem cukrů a tuků. Užívejte si ji tedy spíše jako chuťovku či sladkou tečku po jídle, ne jako každodenní zdroj energie,“ radí Michaela Smolková.
Podle odbornice se velmi vyplatí sledovat při nákupu složení čokolády. „Obzvlášť v supermarketech můžete narazit na levnější dubajskou čokoládu, která může obsahovat levnější rostlinné tuky, které do pravé čokolády rozhodně nepatří. Neexistuje jedna „předepsaná“ receptura pro dubajskou čokoládu, a tedy ani jednotný standard, co přesně by měla obsahovat.
Nicméně z hlediska kvality je obecně žádoucí, aby na prvních místech ve složení figurovaly kakaové složky (kakaová hmota, kakaové máslo). V případě mléčné varianty pak kvalitní mléko či mléčný prášek, nikoli levné rostlinné tuky. „Ve složení by tedy na prvním místě měla být (mléčná) čokoláda (kakaová hmota, kakaové máslo, cukr, sušené mléko), poté pistáciová pasta, knafeh, tahini či přepuštěné máslo a různá koření,“ uzavírá Michaela Smolková.
Na trhu je tato cukrovinka od roku 2021 a vymyslela ji britsko-egyptská podnikatelka žijící v Dubaji Sarah Hamouda. K obrovské popularitě pak stačilo jediné video na sociální síti TikTok. V prosinci 2023 si čokolády od firmy Fix koupila influencerka Maria Vehera, která se následně natočila, jak je jí ve svém autě. Dnes má tento její příspěvek přes 110 milionů zhlédnutí.
je to screen složení této čokolády, kterou nabízí eshop, přímý dovozce této čokolády z Dubaje. Takže se dovzdělej, když neumíš hledat na netu...