Odhalili jsme 11 nejhorších fíglů výrobců! Takhle nám zbytečně tahají peníze z kapsy!

  • Podívejte se na přehled největších fíglů výrobců za rok 2024.
    Autor: Barbora Kultová - 
    30. 12. 2024
    07:35

    Než vyrazíte na nákup, podívejte se na největší fígle a mýty, kterými nás výrobci potravin houpou a které v roce 2024 odhalil Potravinový Sherlock.

  • 1.Nealko pivo dětem do ruky nepatří!

    Po nealkoholickém pivu sice můžeme bez obav sednout za volant, ale jak ukázal lednový test, většinou neobsahují čistou nulu. A to není bezpečné pro vyléčené alkoholiky. A už vůbec ne pro děti! Nešvarem některých rodičů totiž je, že svým ratolestem dopřávají nealko pivo a leckdy i pravidelně!

    I když je takový drink označený jako nealkoholický, může obsahovat nepatrné množství alkoholu, které na děti může působit víc než na dospělé. A další, mnohem zásadnější problém je, že si děti zvykají na chuť piva, a navíc se učí dospěláckým zvyklostem!

  • 2.Předražený led

    V balení mražených rybích filetů si můžeme koupit buď stoprocentní maso, nebo předražený led, v němž je schovaná sotva polovina ryby. U těchto výrobků je potřeba rozlišovat mezi povrchovou glazurou (vrstvička ledu, která chrání filet před vysušením mrazem) a přidanou (nastříknutou) vodou, kterou výrobce napumpoval do svaloviny ryby. Přidaná voda na rozdíl od glazury ale není žádná nutná ochrana. Ryba je prostě jen těžší, navíc filet znehodnotí a výsledkem je, že na pánvi máme po tepelné úpravě místo šťavnaté ryby spíš rybí polévku.

    Bez deklarace = 100 %

    A jak poznat, jestli je v rybě nastříknutá voda? Stačí číst složení! Podle evropské legislativy není nutné uvádět procenta ryby, pokud se čistá hmotnost bez glazury (ochranné vrstvy) rovná hmotnosti ryby, která neobsahuje další přidanou vodu. Jinými slovy, pokud výrobce nepřidává další vodu, je jasné, že fileta je ze 100 % z ryby.

    Pokud je ale ve svalovině nastříkaná voda, musí ve složení uvádět procentuální obsah ryby (vztažený na hmotnost bez glazury), přidanou vodu (pokud je její obsah nad 5 %) a éčka, která pomáhají do ryby dostat víc vody, než v ní přirozeně je.

  • 3.Špekáčky musí mít špek

    Mít zamaštěné ruce od upečeného špekáčku je nutnost! Jenže současný trend jde proti tomu. Špekáčky paradoxně hubnou na špeku a přibírají na mase. Některé tábornické pochoutky mají dokonce až 90 % masa! Jenže takovým podílem se spíš podobají šunce nejvyšší jakosti než 133 let staré klasice.

    Ideální špekáček má mít okolo 80 % masa a obvykle okolo 30 až 40 % tuku. Nižší podíly dohánějí výrobci zahušťovadly, vyšší obsahy masa jsou zase vykoupené nižším podílem tuku, takže po upečení může být špekáček sušší. Jeden název, různá kvalita – pod názvem špekáček můžeme v obchodě koupit až čtyři verze této uzeniny.

    A rozdíly jsou mezi nimi v kvalitě... Podle normy České cechovní normy (ČCN), novodobí nástupci starých norem, rozlišují dvě normy: Špekáček a Výběrové špekáčky.

    Norma

    Špekáček v podstatě kopíruje Zaručenou tradiční specialitu. V případě Výběrových špekáčků požadují minimálně 80 % masa, z toho se doporučuje 54 % vepřového a 26 % hovězího. Obsah tuku musí být maximálně 45 %.

    Jako tradiční specialita

    Špekáčky s unijním žlutomodrým logem Zaručená tradiční specialita (ZTS) musejí mít minimálně 38,5 % hovězího masa a 17,5 % vepřového (dohromady tedy minimálně 56 % masa) a maximálně 45 % tuku.

    „Běžné“ špekáčky

    Špekáčky určené vyhláškou musí obsahovat minimálně 40 % masa (hovězího, telecího či vepřového v libovolném poměru nebo může být zastoupen jeden z nich) a maximálně 45 % tuku.

    Drůbeží

    Ve vyhlášce jsou vedle „běžných“ špekáčků definovány i drůbeží špekáčky, které musejí mít nejméně 45 % drůbežího masa nebo drůbežího SOM (stojově oddělené maso) a nejvýše 45 % tuku.

  • 4.Není oliváč jako oliváč

    Kromě extra panenského olivového oleje můžeme v regálu obchodů narazit i na panenský olivový olej či olivový olej z pokrutin. Jaké jsou mezi nimi rozdíly? Druh olivového oleje odpovídá způsobu zpracování (zda byl vyroben lisováním zastudena, nebo byl dále upravován pomocí rafinace) a zda byl získán přímo z oliv, nebo z pokrutin, což jsou zbytky po předchozím lisování.

    Extra panenský

    Nejvyšší kvalita olivového oleje. Vyrábí se zastudena pouze mechanickým lisováním přímo z oliv nejvyšší kvality. Nesmějí být ani poškozené, ani přezrálé. Jeho chuť a vůně je definovaná v evropské legislativě a oficiální senzorickou zkoušku mohou provádět pouze speciálně vyškolení degustátoři. Jakmile odhalí nějakou senzorickou vadu, olivový olej nevyhovuje kategorii extra panenský.

    A jak by měl správně chutnat?

    Musí mít ovocnou chuť a vůni a může být mírně až výrazně nahořklý a štiplavý.

    Panenský

    Má nižší kvalitu než extra panenský. Získává se přímo z oliv pouze mechnickými postupy. Může mít minimální senzorické nedostatky.

    Olej z pokrutin

    Jde o olivový olej získaný ze zbytků po lisování – tzv. pokrutin, z nichž se extrahuje pomocí organického rozpouštědla. Následně musí projít rafinací (odstraňují se nežádoucí látky včetně pachutí).

  • 5.Kvalitu šunky napoví škrob

    Výrobci šunkových pizz si většinou nechávají pro sebe, jakou kvalitu šunky na pizzu dávají, ale napovědět může složení! Jakmile šunka obsahuje škrob, jde o šunku nejnižší kvality (tzv. standardní). U této kategorie totiž není použití škrobu zakázané.

    Trojí jakost

    Česká vyhláška rozlišuje hned tři jakostní třídy – nejvyšší jakost, výběrová a standardní. Jaký je v nich rozdíl? Nejkvalitnější šunky mívají obsah masa okolo 90 %, výběrové okolo 80 % a standardní okolo 60 %.

    Navíc u šunky nejvyšší jakosti je použití barviv, vlákniny, škrobu, rostlinných (např. sójová) a jiných živočišných bílkovin zakázané. A podobné je to i u výběrové šunky, kde platí výjimka pro přírodní zahušťovadla karagenan a guma euchema. U standardních šunek není nic z výše popsaného zakázáno.

  • 6.Zmrzlá voda s cukrem

    Vodové zmrzliny jsou často silně aromatizované, ovoce nebo šťáv z něj mají minimum. Ovocnou složku navíc vůbec obsahovat nemusejí. A poznat se to dá už z názvu na obalu. Jakmile je na etiketě uvedeno např. s jahodovou příchutí, zbystřete a nenechte se zmást obrázkem ovoce! Chuť po ovoci totiž často pochází „pouze“ z aromatizující přísady. Oproti tomu zmrzliny, jejichž chuť pochází především z ovoce, obsahují ve složení ovocnou dřeň, pyré nebo koncentrát ovocné šťávy.

  • 7.Sledujte datum spotřeby

    Jak získat z kapsle co nejlepší espresso? Při nákupu sledujte datum spotřeby na obale. Je to důležité nejen u kávových kapslí, ale i u zrnkové či mleté kávy. Káva je totiž po upražení bohatá na aromatické sloučeniny a CO2, s jehož postupným uvolňováním dochází také ke snižování aromat.

    Každá pražírna se snaží maximálně chránit svým obalem kávu před světlem, vzduchem a vlhkostí, protože urychlují stárnutí kávy, tedy snižování aromat, a tedy i ztrátu bohaté chuti. Abychom měli z kávy z kapsle ten nejlepší chuťový požitek, je důležité nakupovat dopředu takové množství kapslí, které jsme schopni spotřebovat včas.

  • 8.Prací gely se trápily s čajem a čokoládou

    Neoblíbená skvrna – flek od krve na bílém oblečení odstranily testované prací gely velmi dobře. Překvapivě byly pro ně oříškem skvrny od čaje a čokolády. V čištění tohoto typu fleků si z francouzské laboratoře odnesly všechny značky pouze dostatečné hodnocení.

    Tři druhy fleků

    Jednou z důležitých vlastností pracích gelů je, jak účinně dovedou odstranit nejrůznější skvrny, které často bývají nejen na oděvech dospělých, ale i na dětském oblečení. Podle způsobu čištění se tyto fleky dělí na skvrny bělitelné, enzymatické a mastné...

    ENZYMATICKÉ (např. krev, tráva, čokoláda)

    Enzymy narušují a odstraňují skvrny organického původu, tedy takové, které obsahují tuky, škroby či bílkoviny.

    BĚLITELNÉ (např. čaj, káva, červené víno)

    Jde o skvrny, které dovede odstranit bělidlo (silné oxidační činidlo) jako například peroxid vodíku nebo jedlá soda. Zjednodušeně rozloží (pestře zbarvenou) skvrnu tak, že se stane neviditelnou.

    MASTNÉ (např. olej, make-up, pot)

    Nejlepšími čističi mastných skvrn jsou obvykle povrchově aktivní látky. Ty mastnou skvrnu nejprve obklopí, poté ji rozpustí ve vodě a zabraňují jejímu opětovnému usazení na oblečení.

  • 9.Pod taktovkou výrobce

    Kvalitu tataráku neurčuje vyhláška, ale výrobce. A proto se vyplatí číst složení výrobku! V baleném tataráku 100 % hovězího sice nenajdete, protože kromě jemně mletého masa musí takový výrobek obsahovat i konzervanty a další látky, které zaručí, že syrové maso, které se konzumuje bez tepelné úpravy, bude po zdravotní stránce bezpečné. Někteří výrobci také dochucují tatarák různým kořením nebo přidávají vaječnou složku, ale najdou se i tací, kteří do tataráku cpou zahušťovadlo (často E412 = guma guar). Přitom bez této složky by se kvalitní výrobek rozhodně obešel.

  • 10.Dražší neznamená lepší

    Ceny sprchových gelů se pohybují od pár desítek korun po bezmála stovku. Ale nelze spoléhat na to, že čím víc zaplatíme, tím kvalitnější výrobek dostaneme. Letošní druhý nepotravinový test ukázal, že i za pár kaček se můžeme umýt poctivým sprcháčem a že nejdražší nemusí být nejlepší. Bohužel ani cena, ani složení nenapoví nic o jejich kvalitě. Ale co spotřebitelům usnadní nákup toho nejlepšího? Přeci pečetě spotřebitelských testů Blesku! V kategorii sprcháčů si můžete v obchodech vybrat hned mezi čtyřmi nejlepšími.

  • 11.Plachetnice tuzemák nezaručí

    Ani obrázek plachetnice na lahvi, ani názvy jako Originál nebo Tradiční ještě nezaručují, že v lahvi je oblíbený tuzemák! Pokud není v názvu uvedený přímo název Tuzemák nebo Tuzemský, pak jde pravděpodobně o lihovinu, která si na oblíbenou náhražku rumu jen hraje.

    Pozorně čtěte! Někteří výrobci navíc zkouší pozornost spotřebitelů. Pod jednou značkou totiž prodávají tuzemák i „netuzemák“. A rozdíl mezi lahvemi a etiketami je minimální. Tuzemák musí podle vyhlášky obsahovat minimálně 37,5 % alkoholu a má limitovaný obsah extraktu, aby se do něj nepřidávalo přespříliš cukru.

    Nasládlá chuť je totiž dána především rumovou trestí. Zatímco lihoviny, které si na tuzemák jen hrají, mají obsah alkoholu většinou okolo 30 % nebo 35 % a množství přidaného cukru není nijak limitované.

     

Zobrazit celou diskusi