Vítězslav Ivičič (35) alias Staromilec: Kapr se salátem naši předci nejedli
Do první republiky neexistovalo žádné tradiční či jednotné štědrovečerní jídlo jako dnešní smažený kapr se salátem. Byl to postní den. Co se servírovalo, popsal sběratel starých kuchařek Vítězslav Ivičič (35) z Prušánek na Hodonínsku, který si říká Staromilec.
Postní jídla se lišila zejména podle vrstev. „Chudší lidé jedli různé obilné kaše a luštěniny, jako je dnešní houbový kuba. Bohatší vrstvy se měly mnohem lépe. Například Schwarzenbergové si servírovali ústřice, které se tehdy museli složitě dovážet v sudech s mořskou vodou, humra, kaviár, či lososa nebo mořské ryby s holandskou omáčkou,“ popsal Staromilec s tím, že oblíbené byly předkrmy.
„Dnes se tomu můžeme divit, ale v 19. století, kdy se ještě přísně držely postní dny, se servírovaly žáby, raci, či šneci s máslem a bylinkami,“ řekl Vítězslav Ivičič.
Smažený až později
Co se týče kapra, ten byl ještě v 19. století považován za luxusní rybu. „Tehdy se připravoval načerno, kde nechyběla kapří krev s omáčkou z povidel a švestek. Že to byla oblíbená česká pochoutka dokládá např. kuchařská kniha F. G. Zenkera, dvorního kuchaře Schwarzenbergů z roku 1820, kde kapra načerno uvádí jako kapra na český způsob,“ vysvětlil Staromilec. Smažit se začal až za 1. republiky, kdy se u nás začalo rozmáhat rybníkářství. „Jako tradiční a jednotné vánoční jídlo se prosadil až za socialismu, zvládla ho připravit každá pracující žena, která přišla z práce,“ dodal.
Se salámem i bez
Bramborový salát, tedy dříve jen brambory se zálivkou z oleje, octa a vývaru, jako známe z Rakouska či Německa, se podával v rámci předkrmu, nikoliv jako příloha k rybě či řízku. „Dnešní podoba prý také dílem socialistické propagandy, podobné saláty jsou dodnes oblíbené v zemích bývalého Sovětského svazu. Bohatý salát a jindy obtížněji dostupná ryba měly působit luxusně, a obžerství a pocit blahobytu měly vytlačit křesťanské hodnoty Vánoc,“ prozradil Staromilec.
Víte, že...
Po postu se hostilo maso. Byly různé pečeně – kachna, hovězí či telecí nebo zvěřina. Na začátku 19. století byla u šlechty a bohatých měšťanů v oblibě také pečená či smažená drůbež, např. dnes zapomenutý kapoun nebo kuře s mušlovou omáčkou.
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.