Vítězslav Ivičič (35) alias Staromilec: Kapr se salátem naši předci nejedli

Autor: Kateřina Baranová - 
23. prosince 2024
20:10

Do první republiky neexistovalo žádné tradiční či jednotné štědrovečerní jídlo jako dnešní smažený kapr se salátem. Byl to postní den. Co se servírovalo, popsal sběratel starých kuchařek Vítězslav Ivičič (35) z Prušánek na Hodonínsku, který si říká Staromilec.

Postní jídla se lišila zejména podle vrstev. „Chudší lidé jedli různé obilné kaše a luštěniny, jako je dnešní houbový kuba. Bohatší vrstvy se měly mnohem lépe. Například Schwarzenbergové si servírovali ústřice, které se tehdy museli složitě dovážet v sudech s mořskou vodou, humra, kaviár, či lososa nebo mořské ryby s holandskou omáčkou,“ popsal Staromilec s tím, že oblíbené byly předkrmy.

„Dnes se tomu můžeme divit, ale v 19. století, kdy se ještě přísně držely postní dny, se servírovaly žáby, raci, či šneci s máslem a bylinkami,“ řekl Vítězslav Ivičič.

Smažený až později

Co se týče kapra, ten byl ještě v 19. století považován za luxusní rybu. „Tehdy se připravoval načerno, kde nechyběla kapří krev s omáčkou z povidel a švestek. Že to byla oblíbená česká pochoutka dokládá např. kuchařská kniha F. G. Zenkera, dvorního kuchaře Schwarzenbergů z roku 1820, kde kapra načerno uvádí jako kapra na český způsob,“ vysvětlil Staromilec. Smažit se začal až za 1. republiky, kdy se u nás začalo rozmáhat rybníkářství. „Jako tradiční a jednotné vánoční jídlo se prosadil až za socialismu, zvládla ho připravit každá pracující žena, která přišla z práce,“ dodal.

Se salámem i bez

Bramborový salát, tedy dříve jen brambory se zálivkou z oleje, octa a vývaru, jako známe z Rakouska či Německa, se podával v rámci předkrmu, nikoliv jako příloha k rybě či řízku. „Dnešní podoba prý také dílem socialistické propagandy, podobné saláty jsou dodnes oblíbené v zemích bývalého Sovětského svazu. Bohatý salát a jindy obtížněji dostupná ryba měly působit luxusně, a obžerství a pocit blahobytu měly vytlačit křesťanské hodnoty Vánoc,“ prozradil Staromilec.

Víte, že...

Po postu se hostilo maso. Byly různé pečeně – kachna, hovězí či telecí nebo zvěřina. Na začátku 19. století byla u šlechty a bohatých měšťanů v oblibě také pečená či smažená drůbež, např. dnes zapomenutý kapoun nebo kuře s mušlovou omáčkou.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi