Nejlepší české jídlo podle cizinců? Výsledek vás překvapí! Není to smažák ani svíčková
Které české jídlo si nejvíce oblíbili cestovatelé z celého světa? Podle žebříčku gurmánského portálu Taste Atlas to není svíčková na smetaně, smažený sýr ani další tradiční české pokrmy, ale obyčejná česnečka.
Portál Taste Atlas, který se zaměřuje na hodnocení tradičních jídel z různých koutů světa, zveřejnil nejnovější žebříček 100 nejlepších pokrmů pro rok 2023/2024. Mezi tisícovku hodnocených pokrmů se dostala i jídla z Česka a Slovenska, která si získala oblibu mezi zahraničními recenzenty.
Nejlepší české jídlo
Češi možná budou překvapeni, ale podle zahraničních recenzentů není nejlepším českým jídlem svíčková ani smažený sýr. Největší úspěch sklízí tradiční česká česneková polévka, kterou mnozí z nás považují za spolehlivý lék proti nemocem.
Tento jednoduchý pokrm si vydobyl 50. místo mezi nejlepšími světovými recepty.
Bohužel, ne všechna česká jídla dopadla v žebříčku dobře. Chlebová polévka se dokonce zařadila mezi 10 nejméně oblíbených jídel světa.
Slovenské speciality v žebříčku
Sousední Slovensko se může pyšnit umístěním tradičních brynzových halušek. Ty se na seznamu objevují pravidelně. Letos získaly 57. místo. Kromě nich si vysloužila ocenění i slovenská kapustnica, která se dostala na 80. příčku.
Nejlepší pokrmy světa podle TasteAtlas
Portál Taste Atlas shromáždil více než 395 000 uživatelských hodnocení a na jejich základě sestavil seznam nejlepších jídel světa. Na prvních příčkách dominují pokrmy z Brazílie, Malajsie a Thajska.
Na prvním místě se umístil steak z hovězího masa Picanha (Brazílie). Šťavnatý steak z hovězího masa, který je v Brazílii často podáván při churrascu, tradičním grilování.
Druhé místo patří malajskému chlebu Roti canai (Malajsie). Podávaný je s kari omáčkou a těší se velké oblibě v celé jihovýchodní Asii. Phat kaphrao (Thajsko) obsadilo třetí příčku. Je to pikantní pokrm s mletým masem nebo mořskými plody, je znám výraznou chutí thajské bazalky, česneku a chilli.
Čtvrté příčce vévodí ikonická neapolská pizza s tenkým těstem Pizza Napoletana (Itálie) s rajčaty, mozzarellou a bazalkou. Historie této pizzy sahá do 18. století a dodnes si drží vysokou popularitu. Páté místo obsadily smažené knedlíčky Guotie (Čína). Jsou knedlíčky plněné masem a zeleninou a známé svou kombinací křupavého a měkkého těsta.
Jenže smažák nepochází z Čech.