Toto je 15 nejodpornějších jídel Evropy: Umístila se i česká klasika!

  • Chlebová polévka
    Autor: sgr - 
    14. 7. 2024
    05:00

    Od ovčích hlav po smažené ledviny a želé z úhoře. To vše a ještě mnohem více se ocitlo na seznamu 15 nejhorších jídel Evropy. A umístil se mezi nimi i jeden český pokrm!

    Kulinářský web Taste Atlas se zaměřil na evropské pokrmy a žebříček nejodpornějších jídel vycházel z hodnocení jeho uživatelů. Chuť je ale samozřejmě subjektivní. To, co jednomu připadá nechutné, může být pro druhého delikatesou.

    Človek se proto nesmí bát zkoušet nové věci i s rizikem, že ne každý zážitek musí být příjemný. Podívejte se s námi na 15 nejhorších jídel z Evropy a nebojte se je vyzkoušet.

  • 1.1. Blodpalt (Finsko)

    Výživné tmavohnědé knedlíky z žitné nebo ječné mouky a ze zvířecí krve, tradiční na severu Švédska a ve finském Laponsku. Původně se dělaly ze sobí krve, dnes se používá i krev jiných zvířat. Někdy se plní osmaženou cibulkou a slaninou a vaří se v masovém vývaru. Podávají se se smaženou slaninou nebo vepřovým masem, máslem a brusinkovým džemem.

    Blodpalt jsou výživné, tmavě hnědé knedlíky připravené z žitné nebo ječné mouky a zvířecí krve. Blodpalt jsou výživné, tmavě hnědé knedlíky připravené z žitné nebo ječné mouky a zvířecí krve. | X/@@HagglundCamilla

  • 2.2. Hákarl (Island)

    Islandská národní pochoutka z fermentovaného a sušeného masa žraloků. Často se považuje za jídlo pro odvážné, protože vysoký obsah amoniaku může způsobit značnou nevolnost. Žraločí maso se krájí na kosky a podává se na párátkách s panákem místní pálenky brennivín.

    Hákarl, islandská národní pochoutka z fermentovaného a sušeného masa žraloků Hákarl, islandská národní pochoutka z fermentovaného a sušeného masa žraloků | Profimedia.cz

  • 3.3. Sendvič se sardinkami (Španělsko)

    Sendvič s náplní z konzervovaných sardinek. Může být v bagetě, ciabattě nebo celozrnném chlebu. Sardinky mohou být v oleji, rajčatové omáčce nebo na octě. Náplň se může obohatit paprikami, rajčaty, koriandrem, salátem, cibulí, avokádem, olivami, vařenými vejci, majonézou, hořčicí, jogurtovou omáčkou, hubami, dušenou zeleninou a olivovým olejem.

    Sendvič s nakládanými sardinkami je oblíbený ve Španělsku Sendvič s nakládanými sardinkami je oblíbený ve Španělsku | X/@@GilbertoEZayas

  • 4.4. Chlebová polévka (Česko)

    Tato jednoduchá česká polévka se připravuje ze starého chleba, vody, cibule a různých druhů koření. Rafinovanější verze se občas zahušťují vajíčkem a mohou obsahovat vývar a kořenovou zeleninu. Vyznačuje se rustikálním vzhledem a hustou konzistencí a je běžným domácím pokrmem, který se tradičně podává s křupavými krutony.

    Chlebová polévka Chlebová polévka | iStock.com

  • 5.5. Želé z úhoře (Velká Británie)

    Tradiční pouliční jídlo z 18. století. Nakrájené úhoři se vaří na bylinkách, pak se nechá vychladnout. Vytvoří se tak vlastní želatina a na kouscích se postupně vytvoří měkké průhledné želé. Konzistence je jemná a měkká, chuť je jedinečná - jemná, mírně slaná, jako nakládaný sleď, ale bez obvyklé rybí vůně. Běžně se k úhořům přidává bílý pepř a ocet.

  • 6.6. Aginares Salata (Řecko)

    Tradiční salát s mladými a měkkými artyčoky, citronem, citrónovou šťávou, olivovým olejem, hořčicí, česnekem, koprem, solí a kořením. Artyčoky se uvaří, rozčtvrtí, nakrájí na polovinu, potřou citronem a položí na talíř. Přelijí se dresinkem, posypou koprem, dochutí solí a pepřem a promíchají.

    Aginares salata - řecký salát z artyčoků a kopru Aginares salata - řecký salát z artyčoků a kopru | X/@ZafiroJones

  • 7.7. Calskrove (Švédsko)

    Obrovské jídlo z restaurace Tre Kronor; Pizza calzone plněná hamburgery s chlebem, polevou, dresinkem a hranolky. Vynalezeno pro nerozhodné po noci plné alkoholu.

    Calskrove je vynálezem restaurace Tre Kronor ze švédského města Skellefteå. Skládá se z calzone pizzy, která je plněná hamburgery. Calskrove je vynálezem restaurace Tre Kronor ze švédského města Skellefteå. Skládá se z calzone pizzy, která je plněná hamburgery. | X/@GoblinGame

  • 8.8. Smalahove (Norsko)

    Ovčí hlava namočená 24 hodin ve vodě, pak v slaném nálevu. Uvařená se podává v neděli před Vánocemi s brukvovou a bramborovou kaší, bílým pepřem, muškátovým oříškem, máslem a smetanou.

    Norská delikatesa Smalahove - jehněčí hlava Norská delikatesa Smalahove - jehněčí hlava | X/@DogecoinNorway

  • 9.9. Černý pudink (Irsko)

    Tradiční tmavý krvavý pudink z hovězího sádla, cibule, ovesných vloček, pepře a čerstvé krve prasat, jehňat a krav. Vyrábí se pouze v irské vesnici Sneem.

    Černý puding, tradiční krvavý pudink, který se vyrábí pouze v irské vesnici Sneem Černý puding, tradiční krvavý pudink, který se vyrábí pouze v irské vesnici Sneem | X/@jgalvin

  • 10.10. Nervetti (Itálie)

    Klasické italské jídlo z masa, chrupavek a šlach hovězího stehna vařených na kosti. Po změknutí a ztuhnutí se podává studené, nakrájené na plátky, s různou zeleninou.

    Nervetti, klasické severoitalské jídlo z masa a chrupavek Nervetti, klasické severoitalské jídlo z masa a chrupavek | X/@FernanaBotta

  • 11.11. Želatinový dezert (Velká Británie)

    Sladká potravina s želatinou z živočišného kolagenu, oblíbená součást britských dezertů. Jeho tradice sahá až do 14. století.

    Dort z želé, tradiční dezert z Velké Británie Dort z želé, tradiční dezert z Velké Británie | X/@Ruandav_

  • 12.12. Lutefisk (Skandinávie)

    Sušené bílé ryby upravené louhem, s želatinovou konzistencí a silným štiplavým zápachem. Želatinovou texturu získává díky několikadennímu rehydratování před podáváním. Je tradiční součástí vánoční hostiny.

    Lutefisk je skandinávský pokrm ze sušených bílých ryb, vyznačuje se silným zápachem a želatinovou strukturou Lutefisk je skandinávský pokrm ze sušených bílých ryb, vyznačuje se silným zápachem a želatinovou strukturou | @BethanieRandyc

  • 13.13. Kalvsylta (Švédsko)

    Jednoduchý masný pokrm z mletého telecího masa vařeného v masovém vývaru s želatinou a kořením. Podává se na vánočním bufetu, nakrájený na plátky s červenou řepou, sušenkami, brusinkovým džemem, křenem, okurkami nebo hořčicí.

    Kalvsylta, želé z telecího masa je tradiční vánoční pochoutkou ve Švédsku Kalvsylta, želé z telecího masa je tradiční vánoční pochoutkou ve Švédsku | X/@@hassesvensson

  • 14.14. Ďábelské ledviny (Velká Británie)

    Smažené jehněčí ledviny v bohaté pikantní omáčce z octa, hořčice, worcesterové omáčky a kajenského pepře. Kdysi oblíbená viktoriánská snídaně je dnes považována za lehký oběd nebo předkrm.  

    Britské Ďábelské ledviny se připravují smažením jehněčích ledvin v bohaté pikantní omáčce Britské Ďábelské ledviny se připravují smažením jehněčích ledvin v bohaté pikantní omáčce | @Karl_Morley_

  • 15.15. Pani câ meusa (Itálie)

    Jednoduchý pouliční sendvič s měkkou houskou vastedda plněnou pásky smažené telecí sleziny a občas i plic.

    Pani câ meusa sestává z měkké housky, která je naplněna pásky smažené telecí sleziny a plic Pani câ meusa sestává z měkké housky, která je naplněna pásky smažené telecí sleziny a plic | X/@djspuddy

  • 16.Galerie

jana2 ( 25. července 2024 13:56 )

tedy to co je na obrazku,neni chlebova polevka,mozna tak cesnecka s opecenym chlebem.V chlebovce se rozvari chleb,je tam zele­nina,­vejce,­zele­na petrzelka a kdyz vari sikovna kucharka je to velmi dobra polevka.

Roman Paroubek ( 22. července 2024 09:04 )

Zlatá chlebovka.

krapotkin ( 15. července 2024 10:02 )

Na dálném severu.

xyz34 ( 15. července 2024 08:33 )

70 Kč ve školní jídelně? Kde to bylo?

zemanka ( 14. července 2024 23:48 )

Teda to jsou blafy,speciálně severská kuchyně, bléé...

Zobrazit celou diskusi