Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Čapí nadšenci se radují: Oblíbená Cukřenka se vrátila z teplých krajin do Česka

Autor: jel - 
1. března 2024
12:13

V Česku se v posledních letech těší velké oblibě pozorování čapích hnízd, především přes webkamery, které jsou u hnízd umístěny. Nadšenci vymýšlejí oblíbeným ptákům jména a sledují jejich hnízdění. Nyní se radují z brzkého návratu velmi oblíbené čapí samice Cukřenky z Příbora.

Pozorovatelé čápů se sdružují i do nejrůznějších skupin na sociálních sítích, kde sdílejí fotografie z webkamer a vyměňují si názory. Právě v jedné takové se nyní objevil snímek, který dokazuje, že čapí samice Cukřenka se vrátila na hnízdo v Příboře v Moravskoslezském kraji. 

Podle pozorovatele Tomáše se do hnízda vrátila 29. února 2024 a to po pouhých 179 dnech. „Tomu se říká zkrátit si dovolenou. Cukřenka odlétala z hnízda v Příboře loni mezi úplně posledními českými čápy, teprve 3. září v 6:31, čtyři minuty po svém Přibíkovi,“ napsal k příspěvku milovník čápů a dodal, že zřejmě letěla jen na jih Evropy, protože se vrátila po opravdu krátké době.

Mnoho nadšenců popřálo čápici mnoho štěstí v novém roce. „Vítej zlatíčko, moc Ti přeji, aby jsi letos měla klidnou sezonu a vychovala malá čápatka,“ napsala například Ivana. 

Video  Čáp se chytil do zakázaných želez, museli mu amputovat nohu  - Záchranná stanice živočichů Makov - Libor Šejna
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi