Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Režisér legendární Extase a Erotikonu se po válce domů nevrátil: V Německu si vzal herečku z lechtivých snímků

Autor: ČTK, chal - 
27. února 2024
16:30

Jednou z prvních mezinárodních hvězd československého filmu byl režisér Gustav Machatý, světovou proslulost mu získaly zejména dva eroticky provokující filmy - němý Erotikon a zvuková Extase. Od prvního promítání Erotikonu, který se díky skandální pověsti ještě před dokončením prodal do zahraničí, uplynulo 27. února 95 let.

První promítání legendárního filmu bylo pouze pro zvané hosty, oficiální premiéru měl až 3. ledna 1930 v Praze. Erotikon je považován za nejvýznamnější film němé éry české kinematografie.

Machatý v tomto němém „dramatu lásky o sedmi dílech“ zpracoval v podstatě banální příběh o milostném vzplanutí naivní venkovské dívky. Punc skandálního snímku mu dal nejen název, ale i fakt, že režisér se ve snímku dotkl do té doby tabuizovaných témat. Nezašel ovšem tak daleko jako později v Extasi, kde nechal diváka spatřit nahou krásku.

Erotikon je průkopnický nejen překročením řady tabu, ale i modernistickou formou. Ceněná byla práce kameramana Václava Vícha, který stál za kompozičně důmyslnými záběry, detaily roztoužených tváří, podmanivým využíváním vizuálních symbolů (splynutí dvou kapek deště na okně ve chvíli, kdy mezi milenci dojde k sexuálnímu aktu) nebo intenzívním zachycením pocitů a atmosféry. Snímek zaujal i mezinárodním hereckým obsazením v čele se zkušeným rakouským hercem Olafem Fjordem a slovinskou kráskou Itou Rinou, kterým sekundovaly české hvězdy jako Karel Schleichert a Theodor Pištěk.

Na svou dobu nekonvenční snímek, na jehož námětu s Machatým spolupracoval básník Vítězslav Nezval, byl často cenzurován. V roce 1933 byl poprvé promítán v české a německé ozvučené verzi s hudbou Erna Košťála.

Do nadějně rozjeté kariéry mladého tvůrce zasáhla druhá světová válka, Gustav Machatý ji strávil v bezpečí v USA. Nacistické Německo mimochodem Machatého Extasi zakázalo. Po návratu do Evropy Machatý v rodném Československu nezakotvil. Nový domov našel v Německu, kde se i podruhé oženil. Jeho ženou se stala herečka Helga Marlová známá také jako Elga Machaty. Ani jí nebyla nahota na plátně cizí, jak dokládají některé snímky, které natočila během krátké filmové kariéry v šedesátých a na začátku sedmdesátých let. Gustav Machatý zemřel v roce 1963 v Mnichově.

Video  Nejskandálnější filmy všech dob  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi