Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Moniku v autě smetl kamion: Máma dvou dětí se znovu učí mluvit! Dcera se snaží vybrat peníze na léčbu

Autor: VaB - 
13. října 2023
05:00

Do osudné nehody byla Monika usměvavá maminka, která by se pro ostatní rozkrájela. Den před Silvestrem ji ale v autě smetl kamion, po havárii byla tři měsíce ve vigilním kómatu. Nyní každý den bojuje, aby se časem mohla vrátit do normálního života. Velkou oporou jsou jí dcera Tereza se synem Davidem. Lékaři je dokonce připravovali na to nejhorší… Monika je připoutána na lůžku s rozsáhlým poškozením mozku.

Předposlední den roku 2022 se Monice Valentové a její rodině obrátil život vzhůru nohama. Mladá maminka jela ve svém voze domů, cestou ale měla těžkou autonehodu s kamionem, který ve vysoké rychlosti z boku narazil do jejího vozu. Ženu museli ve velmi vážném stavu letecky transportovat do nemocnice v Hradci Králové, kde skončila na jednotce intenzivní péče.

Výčet zranění je obsáhlý, řidička měla zlomenou pánevní kost, klíční kost, několik žeber, propíchnutou plíci, natrženou aortu a krvácení do mozku. „Byla tři měsíce ve vigilním kómatu, po kterém se postupně probrala díky barokomorám v nemocnici Kladno. Bojovala každý den, krůček po krůčku, i když nám lékaři ze začátku nedávali velkou naději a připravovali nás na nejhorší,“ popisuje náročné chvíle dcera Tereza.

Těžké poranění mozku

Monika se po probuzení z kómatu ocitla upoutaná na lůžku s rozsáhlým poškozením mozku. „Bohužel svobodná a bez zajištění,“ vypráví dcera. „Nyní maminka leží tři měsíce v soukromém rehabilitačním oddělení GaRC v Kladně, kde se jí snaží rozpohybovat tělo, aby s ní byla lepší manipulace a mohla postupně na invalidní vozík,“ dodává s tím, že dokonce začala s pomocí tabulky komunikovat. Na tu může psát nebo na ni skládat písmena. A Monika se stále ptá, kdy už půjde domů…

„Začíná zlehka ovládat hlasivky a na pokyn řekne alespoň potichu dané slovo, myslíme si tedy, že by se mohla znovu naučit mluvit. Cesta k úplnému uzdravení bude dlouhá a trnitá, maminka je silná a každý den bojuje, aby se k nám mohla vrátit,“ vypráví Tereza, která má ještě bratra Davida. Všichni doufají, že se domů jednou vrátí, za pár týdnů jí ale pobyt v rehabilitačním centru končí.

Sbírka pro Moniku

Rozhodli se proto na Donio založit sbírku. Částka necelé tři miliony korun poslouží na nákup speciálního auta, polohovací postele, matrací, vozíku, zajištění ošetřovatelské péče a odborné pomoci a na mnoho dalších nepostradatelných věcí. „Než by Monika zamířila domů nebo do specializovaného zařízení, chceme zařídit pobyt v neurorehabilitačním centru, který jí umožní snáze komunikovat s rodinou a celkově zlepšit pohyblivost a motoriku. Centrum se nachází v Liberci. Poté bychom Monice chtěli zařídit terapii kmenovými buňkami,“ dodávají děti společně. Podpořit ji můžete zde.

Pokud by se jim podařilo vybrat peníze nad rámec toho, co potřebují, zkusili by léčbu poškození mozku ve Švýcarsku nebo Mexiku. „Pokud se nám podaří dosáhnout na všechny tyto cíle, jakékoliv další prostředky budou použity na splácení hypotéky a úvěru, které si Monika a její děti v dané situaci nemohou dovolit,“ vysvětlují složitou situaci.  

Pomohla by každému

Podle její dcery by Monika bez ohledu na sebe samu pomohla každému. „Ironicky si celý život zakládala na samostatnosti a soběstačnosti, nyní ale potřebuje všechnu pomoc, kterou může dostat. Nejen pro nás, ale také pro okolí byla vždy člověkem, který by se rozdal, i když sám neměl. Byla pro nás člověkem s otevřeným srdcem a každému do života dokázala přinést radost,“ vypráví.

Video  V tunelu Mrázovka došlo k smrtelné nehodě. Nepřežil motorkář. (4. říjen 2023)  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi