Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nejjedovatější zahrada je jen pro odvážné! Letos se v ní otrávilo přes 130 návštěvníků

Autor: kur - 
19. října 2023
14:11

Zahrada severoanglického hradu Alnwick je jedna z nejnebezpečnějších na světě. Místní zahradníci na ni totiž pěstují přes sto jedovatých, omamných a narkotických rostlin. Letos v ní omdlelo víc než sto návštěvníků!

Na hradě Alnwick v hrabství Northumberland se nachází nejsmrtonosnější zahrada ve Velké Británii. Návštěvníci v ní najdou více než sto toxických, omamných a narkotických rostlin včetně nejjedovatější rostliny na světě. Kopřivák morušovitý při dotyku na kůži působí podobně jako kyselina, informuje Daily Mail.

Nebezpečné rostliny jsou ukryty za černými železnými vraty a návštěvníci mohou dovnitř vstoupit pouze s průvodcem. Lidé mají přísný zákaz k rostlinám čichat, dotýkat se jich nebo je, nedej bože, ochutnávat. Ani tyto zákazy však některé lidi neodradí, a tak dochází k nepříjemným nehodám. Zkušený průvodce John Knox odhalil, že za prvních devět měsíců roku 2023 došlo v řadách návštěvníků ke 130 případům omdlení, 11 zvracení a ve dvou případech museli dokonce zasahovat záchranáři.

John uvedl, že mezi nejnebezpečnější rostliny v zahradě patří kopřivák morušovitý, který v zahradě pěstují od začátku letošního roku. Jedná se o „nejžahavější kopřivu na světě“. Průvodce popsal, že květina je pokryta žahavými chloupky a návštěvníci se jich nesmí dotýkat. Drobné křehké chloupky, známé jako trichomy, jsou plné toxinů. Toxiny jsou rozprostřeny po celé rostlině a při dotyku zanechají nepříjemné následky na kůži až na jeden rok.

Video  Botanická zahrada v Troji (11. září 2021).  - Blesk.cz - David Malík
Video se připravuje ...

Celebrity-chachacha ( 21. října 2023 08:24 )

No bejt to v Česku ,to by dopadlo asi húř než Češi v Alpách.

Zobrazit celou diskusi