Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Turista se zranil v nepřístupném terénu v Jizerských horách: Zachránila ho aplikace!

Autor: jel, BLK - 
18. září 2023
12:39

Minulý týden zasahovali horští záchranáři u zraněného turisty v Jizerských horách. Muž ve středních letech uklouzl a poranil si nohu, takže nemohl pokračovat v cestě. Nehoda se mu stala ve špatně přístupném terénu se slabým telefonním signálem. Naštěstí měl v telefonu aplikaci Záchranka, díky ní si mohl přivolat pomoc.

K události došlo v pátek 15. září nedaleko Frýdlantského cimbuří v Jizerských horách. Turista uklouzl tak nešťastně, že si při pádu zranil nohu a dál nemohl jít. V oblasti byl ale velmi špatný telefonní signál, navíc jde o těžko přístupné místo.

Pomohla aplikace

Bylo velké štěstí, že zraněný muž měl v telefonu zodpovědně nainstalovanou aplikaci Záchranka a díky ní se ho podařilo rychle ho lokalizovat. Na místo vyrazil vrtulník liberecké záchranné služby a dva horští záchranáři, kteří k turistovi vyrazili po zemi. 

„Pomocí podvěsové techniky zraněného muže letečtí záchranáři vyzvedli z volného terénu a na letišti v Liberci si ho k transportu do nemocnice převzala sanita,“ popsala horská služba na svých stránkách. Na závěr ocenili skvělou spolupráci mezi horoslužebníky, záchranáři i leteckými záchranáři.

Banner odkazující na kalkulačku nejvýhodnějšího životního pojištění

 

Zobrazit celou diskusi