Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak umírali: Albrechta z Valdštejna propíchli ještě v noční košili. Nemocí prolezlému vévodovi prokázali atentátníci službu

Autor: mc - 
9. června 2023
05:00

Ačkoliv lidem není jméno Albrecht z Valdštejna neznámé, jen málokdo si ho představí jako jednu z nejvlivnějších osobností Evropy své doby. Už od mládí získával zkušenosti na bitevním poli a velice rychle se z potomka zchudlého rodu stal vlastníkem majetku a pozemků, většího než měl tehdy císař. Ačkoliv byl skvělý bojový stratég, nevynikal empatií a svým chováním se stal trnem v oku šlechty, která se při první příležitosti chopila možnosti se ho zbavit. Atentát ale Valdštejnovi jen paradoxně zkrátil utrpení. Trpěl totiž závěrečným stádiem smrtelné nemoci.

Narodil se do rodiny evangelíků, ale aby získal místo u dvora, konvertoval ke katolictví. Byl to velký kariérista a jeho jméno na žebříčku stoupalo velice rychle. Ačkoliv pocházel z rodu zchudlých šlechticů, vypracoval se až na post vrchního velitele císařských vojsk. Byl ale také známý jako nemilosrdný kruťas - ve svých 17 letech téměř umlátil svého sluhu, dezertéry z bitev nikdy neomilostnil a nechával je popravovat bez ohledu na okolnosti. Mezi šlechtou (a i u císaře) měl od mládí pověst zrádce a intrikána, které mu se nedá věřit.

Díky tomu i díky svému vlivu u císaře ale i majetku a vojenským úspěchům si zvládl u dvora nadělat celou řadu mocných nepřátel. Stačilo pak drobné zakolísání a stal se z něj zrádce - svou armádu kvůli příchodu zimy nechal při tažení do Bavorska ubytovat v Plzni, což bylo pochopeno jako váhání a zrada vůči císaři. Valdštejn si tím podepsal svůj ortel. Tou dobou už byl navíc velmi vážně nemocný.

Už roku 1604 - ve svých 21 letech - se při tažení proti Turkům nakazil

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.