Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Skutečné životy: Nepochopitelná smrt Čahouna z trilogie s Holým. Václav Sloup si před smrtí odmítal léčit cukrovku

Autor: mc - 
21. června 2023
05:00

Václav Sloup patřil k hercům malých ale nezapomenutelných rolí. Kdekdo si ho bude pamatovat jako Láďu Brabce z Chalupářů nebo Čahouna z filmu Na pytlácké stezce s Tomášem Holým. Objevil se ve více jak 140 filmech a mnoha seriálech. Na DAMU patřil do třídy herců zvučných jmen. Konec jeho života byl ale ovlivněn závažnou nemocí, jejíž léčbu bojkotoval.

Václav Sloup se narodil do dělnické rodiny a měl následovat ve šlépějích svého otce a stát se tesařem. Osud ho ale zavál na gymnázium a později i na DAMU, kde skončil ve třídě s Josefem Abrhámem, Petrem Čepkem, Jiřím Krampolem, Ladislavem Mrkvičkou, Janou Drbohlavovou či Janou Kasanovou. Ze všech se stali herci zvučných jmen. „Měl jsem štěstí na spolužáky a kamarády. Žili jsme naplno, byl to kolikrát pěknej hukot!“ vyprávěl Václav Sloup. „Vašek byl třídní komik,“ zavzpomínal na oblíbeného spolužáka Ladislav Mrkvička.

Ještě před absolvováním se začala objevovat ve známých filmech, hlavní roli získal už v roce 1962 ve filmu Blbec z Xeenemüne. Často se před kamerou objevoval v rolích prostoduchých ale trošku

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.