Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Čapí celebrita Bukáček před dvěma lety dojal Česko: S partnerkou Betynkou očekávají čápátka!

Autor: rix - 
30. dubna 2023
18:20

Celé Česko před dvěma lety dojal příběh čapího samečka Bukáčka z města Mladé Buky. Jeho partnerka Barunka tragicky uhynula poté, co dosedla na dráty elektrického vedení. Čapí táta se pak sám staral o již vyvedená mláďata. V tom mu pomáhali i obětaví lidé. Teď se na hnízdo opět vrátil a s novou partnerkou Betynkou očekávají pět čápátek. 

Na hnízdo v Mladých Bucích se letos jako první vrátila Bukáčkova nová partnerka Betynka. Pak přišlo dlouhé čekání i na ptačího tátu a hotovou internetovou celebritu. Na místo ještě před ním zkoušeli sednout jiní čápi, ale ty Betynka nelítostně vyhnala. Bylo tak jasné, že se o Bukáčka nejednalo. 

Milovníci čapího dobrodružství se dočkali až z kraje dubna. Na čapí domov dosedl všem velmi známý pták. Že jde právě o Bukáčka bylo zřejmé. Vítání to s Betynkou  bylo totiž velkolepé. Netrvalo dlouho a samička snesla pět vajíček, o která se společnými silami s Bukáčkem starají dodnes. Jejich vylíhnutí můžeme očekávat v blízké budoucnosti.

Snad již tentokrát vše dobře dopadne. Před dvěma lety Bukáčkova partnerka zahynula. Ten se pak o čtyři mláďata staral sám s přispěním místních obyvatel a hlavního ošetřovatele pana Šándora Havrána. Hasiči z Mladých Buků čapímu tátovi na hnízdo přidávali rybky, aby měla čápata co nejvíce vhodné potravy.  Ptačí táta se musel hodně otáčet, aby své potomky uživil. Nejenže musel mladé čápy krmit, ale i zahřívat, což byl původně matčin úkol.  

Ze čtyř čápátek musel Bukáček jedno z nich z hnízda vyhodit. Rozhodl se tak proto, že by neměl šanci sám všechna mláďata uživit. Obětoval tak nejmladší z nich. Zbylá tři dostala jména Pankrác, Servác a Bonifác. Poslední jmenovaný 29. července zahynul. Osudným se mu také stalo vedení elektrického napětí. 

Video  Čáp z Radomyšle po amputaci nohy  - Záchranná stanice živočichů Makov - Libor Šejna
Video se připravuje ...

 

Yarda ( 30. dubna 2023 20:45 )

Dost často si na televizi pustíme internetový přímý přenos čápů z Mladých Buků. Je to obvykle to jediné na co se dá v televizi dívat.

BTW: Připomíná mi to dobu, kdy jsem lítal na větroních. Jednou jsem točil ve stoupáku a koukám, že tam se mnou točí čáp. Hledal jsem, jestli nese miminko, ale nenesl, potvorák. Tak od té doby nevěřím na čápy.

Zobrazit celou diskusi