Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tvrdé restrikce v dovolenkovém ráji: Čechy oblíbený italský region chystá velké omezení!

Autor: pma, swp - 
24. dubna 2023
05:00

Autonomní provincie Jižní Tyrolsko na severu Itálie každý rok přiláká miliony turistů. Mezi nimi jsou i Češi, kteří si malebnou oblast oblíbili. Region se ale rozhodl, že počet návštěvníků přerostl únosnou mez, a uchýlil se k zásadním restrikcím. Nově tak v Jižním Tyrolsku nemůže vzniknout žádné nové ubytovací zařízení, pokud se jiné neuzavře. Omezení na turisty pak bude čekat i u jezera Braies.

Ledovcová jezera, velkolepé hory a útulné vesničky jsou typické pro sever Itálie, konkrétně pro oblast Jižního Tyrolska. Tam si turisté mohou pochutnat na vyhlášených knedlíčkách, pivu nebo mohou procvičit cizí jazyky, protože se v regionu mluví jak italsky, tak německy.

Vstupní bránu Dolomit, jak se také často Jižní Tyrolsko označuje, každoročně navštíví miliony turistů z celého světa. Jen za loňský rok region dle dat deníku CNN navštívilo přes 34 milionů návštěvníků. To je ale podle politika, který se zabývá cestovním ruchem v oblasti, Arnolda Schulera vysoké číslo.

Jako před pandemií

„Narazili jsme na strop našich zdrojů, máme problémy s dopravou a místní mají potíže najít místo k bydlení,“ sdělil Schuler. Jižní Tyrolsko proto muselo přijmout několik restrikcí, jak proudění turistů v regionu regulovat a částečně snížit.

Schuler dále doplnil, že v kraji bude limitován počet přenocování, který má odpovídat úrovni z roku 2019 před pandemií koronaviru.

Už na podzim loňského roku italské úřady potvrdily zákon, který zakazuje vznik nových hotelů či ubytování typu Airbnb. Jediná možnost, jak otevřít nový hotel, by nastala pouze ve chvíli, kdy by jiný hotel zavřel.

Ke slavnému jezeru jen s rezervací

Nejedná se ovšem o jediné omezení, které v oblasti bude platit. Nově si například turisté, kteří v regionu stráví jen pár dní, budou muset na některá místa dělat rezervaci. Jedním z takových míst v Jižním Tyrolsku je i oblíbené jezero Braires. Podle Schulera to bude mít za následek to, že každý ze zájemců bude mít k vodě garantovaný přístup a sníží se i počet návštěvníků během dne.

Video  Velvyslanec v Chorvatsku o zavedení eura i vysokých cenách: Někteří obchodníci toho využili  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

bizon_pepa ( 24. dubna 2023 21:48 )

Tvá argumentace nedává smysle. Takže se ti zcela evidentně nepodařilo umístit odpověď ke správnému příspěvku.

Uživatel_5375963 ( 24. dubna 2023 18:48 )

Když jste cunata tak budete doma a basta.

Uživatel_5375963 ( 24. dubna 2023 18:47 )

Souhlasím když se lidi neumí chovat tak ať sedí doma na ***i.

krapotkin ( 24. dubna 2023 13:53 )

Znamená to snad, že je naši klauni budou zvát do Čech, protože by nejraději prodali nos (určitě ne ten svůj) mezi očima.

inae3815 ( 24. dubna 2023 09:21 )

Taky souhlasím s omezeními počtu turistů a nejen tam. Lidi zničí všechno.

Zobrazit celou diskusi