Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Stařenky (81) si splnily dětský sen: Za 80 dní objely svět!

Autor: rix - 
12. dubna 2023
21:29

Babičky svou výpravu odstartovaly 11. ledna letošního roku. Sandy a Ellie navštívily například Antarktidu, Velikonoční ostrovy, Argentinu, Laponsko nebo Zanzibar. Po 80 dnech se vrátily tam, kde svou dobrodružnou cestu započaly. A zážitků mají požehnaně!

Za roky společného přátelství spolu Sandy a Ellie podnikly mnoho výletů a v červnu 2020 přišly s nápadem, že by si rády splnily v životě ještě jeden velký sen, a sice procestovat svět. Původně chtěly 80denní cestu odstartovat v už loni jako osmdesátileté, plány jim ale zkomplikovala pandemie koronaviru, proto cestu uskutečnily až počátkem letošního roku.

Video  Stařenky za 80 dní objely svět!  - Instagram
Video se připravuje ...

„Odložením našeho iterináře na rok 2023 jsme si vše dost ulehčily. A mohly jsme vycestovat i do Antarktidy, jak jsme chtěly původně,“ usmívaly se stařenky. Jejich pouť začala letem do Argentiny, kde nasedly na loď. Propluly Drakeův průliv a odtud jejich cesta směřovala na Velikonoční ostrov. 

Společně s nimi cestoval ještě lékař a fotograf, který jejich dobrodružství zaznamenával. Dvouletý odklad umožnil lepší plánování rozpočtu, dovolit si pak mohly lepší hotely. I tak ale musely leckdy spát na letišti, aby stíhaly všechny odlety, informoval deník New York Post.

Cesta nešla vždy podle plánu. „Kvůli demonstracím v Peru jsme nemohli odcestovat na Machu Picchu. Tuto část cesty jsme musely zrušit,“ zoufaly si. Nic jim ale nebránilo odcestovat na server Evropy, kde pozorovaly sluneční záři a nebo cestovaly na psím spřežení. 

Druhá část cesty zavedla kamarádky do historických částí Evropy, včetně římského Kolosea, Sixtinské kaple, Notre Dame a Buckinghamského paláce. Pak nastoupily honem na letadlo do Afriky. V Africe babičky navštívily ostrov Zanzibar, aby se posléze vydaly k Velkým pyramidám do Egypta. 

Největší překvapení si babči nechaly až na závěr. Přišly s šokujícím prohlášením. „Plánujeme další cestu. Až nám bude 82, jedeme zase,“ svěřily se, když přicestovaly zpět do domovského Texasu. 

Zobrazit celou diskusi