Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dvojčátka se dostala do Guinnessovky jako nejvíce předčasně narozená dvojčata!

Autor: ČTK - 
7. března 2023
18:49

Sourozenci z Kanady, kteří se narodili na začátku 23. týdne těhotenství, se dostali do Guinnessovy knihy rekordů jako nejvíce předčasně narozená dvojčata. Adiah a Adrial Nadarajahovi přišli na svět 126 dnů před termínem porodu, ještě o den dříve než dosavadní držitelé tohoto rekordu, kterými byla dvojčata z amerického státu Iowa narozená v roce 2018.

Vydavatel Guinnessovy knihy rekordů podotkl, že pokud by kanadská dvojčata přišla na svět byť jen hodinu před dokončením 22. týdne těhotenství, nepokoušeli by se je lékaři zachránit. Těhotenství běžně trvá 40 týdnů, a tak se holčička Adiah a chlapec Adrial narodili o 18 týdnů dříve.

Jejich matka Shakina Rajendramová řekla, že když v pouhém 21. týdnu a šestém dni těhotenství začala rodit, dali jí lékaři v nemocnici nedaleko jejich domova v provincii Ontario najevo, že děti nemají šanci přežít. Britská BBC na svých internetových stránkách píše, že ve většině nemocnic se zdravotníci nesnaží zachraňovat děti, které jsou narozené před 24. až 26. týdnem. Rajendramová a její manžel se ale nakonec dostali do jedné z nemocnic v Torontu, kde je specializovaná neonatologická jednotka intenzivní péče.

Když Rajendramová rodila už druhým dnem a byla v posledním dnu 22. týdne, lékaři jí řekli, že i kdyby porodila byť jen několik minut před dokončením 22. týdne, děti by nechali zemřít. I když silně krvácela, říká, že „dělala, co mohla“, aby děti v sobě ještě několik hodin udržela.

 Dvojčata přišla na svět necelé dvě hodiny po ukončení 22. týdne těhotenství. Adiah a Adrial mají za sebou první rok života, i když jeho začátek měli komplikovaný. V nemocnici strávili půl roku a trápili je problémy jako krvácení do mozku nebo sepse. Obě děti měly mimořádně tenkou, průhlednou pokožku. „Děti nám tolikrát skoro zemřely před očima,“ vzpomíná jejich matka. Adiah nyní váží asi šest kilogramů, což je osmnáctinásobek její porodní hmotnosti. Bratr ji přerostl.

BBC píše, že nejvíce předčasně narozeným dítětem je chlapec Curtis Means z amerického státu Alabama, který se narodil v červenci 2020, když jeho matka byla těhotná 21 týdnů a jeden den.

Video  9krát o bolestech břicha v těhotenství. Víte, co která bolest znamená?  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi