Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemřel jeden z tátů dubánků: Básník, který jim dal slova

Autor: Ivan D. Hladík - 
19. listopadu 2022
07:45

„Občas spadnu, to se ví, na louku či do křoví. Vstávám poté docela jako Fénix z popela...“ Hravými rýmy doprovázel Martin Kinc snímky slavných dubánků Petra Václavka. Nové verše, do nichž vkládal humor i srdce, nevzniknou. Básník z Vysočiny zemřel.

Ještě ve čtvrtek 17. listopadu dopoledne na svůj Twitter Martin Kinc napsal: „Vážím si svobody, co nemá obdoby. Vážím si pravdy jednou a navždy. Lásku, tu uctívám, toť vše, co řeknu vám.“ Osud dal jeho poslední větě záhy za pravdu. Ten den odpoledne zemřel. Uzavřel se tak životní příběh trapnobásníka z Vysočiny, jak sám sebe nazýval. „Moji milí, toto je poslední tweet básníkova účtu. S velkou bolestí vám oznamuji, že Martin dnes náhle odešel na věčnost,“ napsala jeho žena Jana Kincová Křížková.

Blesku jen potvrdila, že šlo o nečekané úmrtí. „Nezlobte se, nejsem schopná o tom víc mluvit,“ dodala. „Byl to nadaný básník, který dokázal vymýšlet rýmy k aktuálnímu dění i k dubánkům,“ zavzpomínal pro Blesk grafik a tvůrce postaviček z žaludů Petr Václavek a překvapivě dodal, že se nikdy osobně nesešli. „Komunikovali jsme spolu jen elektronicky, konečně jsem ho chtěl potkat. Plánoval jsem, že jej pozvu na sraz literárních autorů. Mrzí mě, že jsme to nestihli,“ dodal Václavek.

Od satiry ke šprýmům

Martin Kinc získal své čtenáře především na Twitteru, kam přidával střídavě fotografi e Vysočiny, jak ji objevoval na vycházkách, a své veršovánky. Jak uvádí synopse jeho loňské sbírky Zpod klobouku, „trapnobásník z Vysočiny“ se svou poezií do čítanek nejspíš nikdy nevstoupí.

Na to jsou jeho básničky příliš drzé, příliš provokativní, občas příliš mládeži nepřístupné. O to oblíbenější jsou. Letos na podzim vyšly Dubánčí šprýmy, kde doplnil verši fantastický svět malých postaviček.

Tajemný introvert

Slávu neočekával, stačilo mu, že těší tisíce svých čtenářů rozverně naivními verši, jimiž se často trefoval do politiků. Martin Kinc o sobě nikdy příliš neprozradil, raději se křížem krážem toulal Vysočinou s fenkou bišonka Barunkou. A psal. Zábavně, bez zbytečného patosu a nadutosti, jednoduše tak, aby si jeho rýmy užil každý.

Video  Karel Hynek Mácha. Extravagantní podivín je autorem nádherných veršů i pikantního erotického deníku  - Videohub
Video se připravuje ...

Uživatel_5048056 ( 19. listopadu 2022 22:43 )

Škoda dobrého alkoholika,upřimnou soustast. Blades

Zobrazit celou diskusi