Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Neuvěřitelný život komtesy Laty Brandisové: Jako jediná žena vyhrála Velkou pardubickou, komunisté ji obrali o všechno

Autor: mc - 
17. října 2022
05:00

Narodila se do šlechtické rodiny, od malička milovala koně a v poslední Velké pardubické před druhou světovou válkou vyhrála jako první a dosud jediná žena. Život jí neustále házel klacky pod nohy, nejprve jí účast v závodu nechtěli povolit, za protektorátu její rodina přišla o jediný zdroj příjmů, po válce se opět účastnila Velké pardubické, ale skončila tak těžce zraněná, že byla týden v kómatu. A nakonec ji komunisté po převratu obrali o všechno a i se zbylými dvěma sestrami ji odsunuli do chaty na samotě. V pětaosmdesáti zemřela na zápal plic.

Byla jednou z devíti sourozenců, kteří se narodili hraběnce Johanně Schäfferové a hraběti Leopoldu Brandisovi. Celé její jméno bylo Marie Immaculata Brandisová, každý ji ale znal jako Latu. Už od osmi let se učila jezdit na koni a v deseti dokázala sama řídit bryčku. Vztah její rodiny ke koním a jezdectví byl daný – babička z otcovy strany byla rozená Kinská, prastrýc byl jedním ze zakladatelů Velké pardubické. Brzy se začala koním věnovat naplno a jezdila do Chuchle trénovat koně. Ženy tehdy závodit nemohly, ale to Latu nijak zvlášť nezajímalo.

Video  Komtesa Lata Brandisová  - Videohub
Odemknout video

V jednadvaceti se zúčastnila dostihu s muži, ale spadla a pánům byla spíš k smíchu. Po první světové válce vévodila ženským závodům, které několikrát vyhrála. Nakonec se rozhodla účastnit i Velké pardubické. Závodníci byli proti – tvrdili, že závod je pro ženu příliš obtížný, ve skutečnosti se ale báli, že je všechny zesměšní. Podali protest, jenže britský Královský Jockey Club, který určoval pravidla, uvedl, že nic nebrání tomu, aby se žena dostihu zúčastnila. Po pěti pádech skončila pátá. O tři roky později doběhla čtvrtá, další rok třetí. S klisnou Normou doběhla jeden rok dokonce druhá.

Roku 1937, když už byla válka na spadnutí osedlala Normu naposledy. A společně

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.