Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

3500 dárců pro nemocného Šimonka (5): Ondřej Vetchý burcuje pomoc pro chlapce

Autor: Slávka Červená - 
3. srpna 2022
05:00

Šimonku, stále se snažíme! Chlapečka (5) z Babic, který v květnu onemocněl zákeřnou nemocí a zachránit ho může jen transplantace kostní dřeně, k níž však chybí dárce, včera podpořil i herec Ondřej Vetchý (60).

Lékaři diagnostikovali Šimonkovi aplastickou anémii v květnu. Zjistili, že mu kostní dřeň nemůže darovat nikdo z příbuzných a vhodný není ani žádný dobrovolník zapsaný v českém a světovém registru. Ve stejnou dobu proto začali nejprve známí organizovat náborové akce, s jednou přispěl i deník Blesk.

V Českém národním registru za tu dobu přibylo 3500 potenciálních dárců. „Z nich se už našly tři shody pro jiné vážně nemocné. Pro Šimonka bohužel není stále žádná shoda u nás, ani ve světě,“ řekla Zdenka Wasserbauerová (82), která minulý čtvrtek registrovala zájemce v redakci nejčtenějšího deníku a nyní rozbila svůj stan na Letní filmové škole v Uherském Hradišti.

Právě tam pro zápis přesvědčoval mladé lidi Ondřej Vetchý. „Jsem již 20 let patronem programu dárcovství kostní dřeně, i s biskupem Václavem Malým. V té bance jsem pochopitelně také. V Ostrově nad Ohří jsem přesvědčil k zápisu i 50 Romů. Tři z nich byli identičtí a mohli někomu pomoci,“ popisoval mladým lidem.

„Jsem šťastná, že pan Vetchý podporuje registr dárců stejně jako Blesk. Každé slovo řečené i napsané je pro pacienty, kteří čekají na záchranu, důležité. Je to ale vždy o lidech. I dnes mnozí mladí, kteří by mohli dát naději, na naše prosby nereagovali,“ konstatovala Wasserbauerová

Maminky neváhaly

Mezi prvními se včera zapsaly maminky Natálie Šmídová (23) a Klára Nováková (23) z Uherského Hradiště. „Děti jsou to nejvzácnější a Šimonka se musíme pokusit zachránit. Neumím si představit, že by se to najednou stalo naší Sofince, které je jedenáct měsíců. Musí to být pro tu rodinu hrozná situace,“ řekla paní Klára.

Studentku rozplakal

Na »filmovku« přijely z Prahy studentky Tereza (22) a Jana (22). Tu Ondřej Vetchý rozplakal. „Zachránit někomu život darováním darováním kostní dřeně je přece zázrak,“ řekl mimo jiné. „Mě ta slova úplně dostala. Víte, před dvěma týdny jsem absolvovala transfuzi krve. Všechno mám ještě moc živé. Krvácela jsem do břicha. Praskla mně cysta a od někoho jsem dostala 1,5 litru krve, to mi zachránilo život. Taky zázrak. A já se teď chci pokusit zachránit toho chlapečka,“ popsala.

alala ( 3. srpna 2022 17:59 )

Ty podmínky jsou přísné i pro dárcovství krve, tak snad odborníci vědí, proč. Jako mladá jsem nesplnovala váhový limit, po 40 bych už váhu postupně bohate splnila, ale zase beru léky. V práci nás kdysi aktivní kolegyně přesvědčovala pro dárcovství krve, ale ukázalo se, že z celého oddělení podmínky splňuje jen ona. Moc chlapeckovi přeji, aby se dárce našel a uzdravil se a před dárci smekám.

dagmar vernerova ( 3. srpna 2022 11:58 )

Také si myslím že by neměla být udělaná tahle hranice.potom je menší šance že tam bude shoda.Meli by odebrat každému zdravému.

Zobrazit celou diskusi