Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klíšťata v letních měsících opět útočí: Horská služba poskytla užitečné rady!

Autor: jel - 
30. července 2022
16:42

Klíšťata a nemoci s nimi spojené jsou každoročním letním problémem. Nejlépe jim svědčí teplé a vlhké prostředí, naopak se jim nedaří v suchu. Narazit na ně můžete v lese, ale i u vody nebo ve vyšší trávě. Horská služba nyní radí, jak si počínat, abychom se klíšťatům vyhnuli i jak si počínat v případě, že už na sobě nějaké máme.

Klíštěcí aktivitu většinu roku sleduje Český hydrometeorologický ústav a na svých stránkách pravidelně zveřejňuje mapu s jejich výskytem. Pozor by si lidé měli dávat především ve vlhkém a teplém prostředí. Klíšťata mohou přenášet nejrůznější nemoci jako klíšťovou encefalitidu nebo boreliózu. Obě nemoci mohou člověku výrazně zkomplikovat život. 

Horská služba na sociálních sítích proto poskytla užitečné rady, jak se bránit, aby se na nás klíště nejlépe vůbec nepřichytilo. „Noste oblečení z hladké látky, pro klíště je těžší se zachytit. Používejte repelent i na oblečení, zejména od kolen níž,“ uvedli horští záchranáři a doplnili, že je dobré si s sebou vzít repelent a nanášet jej opakovaně. Už během cesty je také dobré se občas prohlédnout a nejdůkladněji pak po příchodu domů.

Co dělat, když si najdete klíště?

Pokud se přeci jen stane, že si klíště najdete, měli byste místo ihned vydezinfikovat. Dříve se často objevovala rada, že se má zakousnutý parazit natřít něčím mastným. To ale naopak nikdy nedělejte! 

„Značně tak zvyšujete možnost vyzvrácení již vysátého obsahu krve zpět do těla a tím i riziko případné nákazy,“ vysvětlila HS. „Klíště vytahujte pinzetou, kleštičkami na klíště nebo speciální kartou, kterou ho uchopte co nejblíže kůži a mírným tahem a kývavými pohyby (ne krouživými po ani proti směru hodinových ručiček, jak se tradovalo v minulosti) pomalu vytáhněte,“ doplnila. 

Po vytažení opět vydezinfikujete a v případě, že se vám klíště přelomí, je potřeba všechny zbývající kousky z těla vytáhnout. Pokud se vám to nepodaří, vyhledejte lékaře.

Toho byste měli navštívit i v případě, že se po vytažení objevuje zarudnutí, které přetrvává i po dvou až třech dnech a zarudnutí se zvětšuje a zároveň na sobě pozorujete teplotu, únavu a bolest kloubů. 

Video  Klíšťová encefalitida  - Videohub
Video se připravuje ...

krapotkin ( 30. července 2022 22:23 )

Klíšťata? A není to jenom nový přerostlý corona 19?

Zobrazit celou diskusi