Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kuriózní případ z USA: Žena porodila dvojčata, každá z dívek má však jinou biologickou matku

Autor: pma - 
19. července 2022
11:22

Jsou sice dvojčata, narodily se v jeden den, ale každá z novorozených holčiček má jinou biologickou maminku a jsou tak nevlastními sestrami. Američanka Sandra Stodolová se s manželem dlouhodobě marně snažila o miminko. Pomohlo až páté oplodnění, při kterém byly do těla Sandry aplikovány nejen její zamražená vajíčka, ale i dárkyně. Sandře se podařilo otěhotnět a v únoru porodila dvojčata Eleanor Ann a Evelyn Louise.

Americká dvojčátka Eleanor Ann a Evelyn Louise mají stejného otce, ale každé má jinou biologickou matku. Obě však odnosila a porodila Sandra Stodolová (34). Ta se s manželem čtyři roky marně snažila otěhotnět. Přirozenou cestou početí páru nešlo, rozhodli se vyzkoušet umělé oplodnění. „Zkoušeli jsme s mými vajíčky čtyři kola umělého oplodnění, ale bylo mi řečeno, že moje vajíčka jsou velmi špatné kvality,“ přiznala deníku The Mirror Sandra. Část pokusů o početí jim platila zdravotní pojišťovna, i přesto pár musel zaplatit v přepočtu přes půl milionu korun.

Všechny čtyři pokusy o umělé oplodnění se nezdařily a Sandra už vše chtěla vzdát. „Byla jsem vyčerpaná. Vždy to pro mne byla velká ztráta, pojmenovala jsem všech předchozích sedm embryí, vybrala si vzhledy dětského pokoje a pak to nedopadlo,“ svěřila se maminka.

Početí vyšlo až na poslední pokus 

Další pokus brali s partnerem Jackem jako poslední možnost. „Náš pátý pokus byl opravdu poslední pokus. Rozhodli jsme se použít jak moje vajíčko, tak zamražené vajíčko jiné dárkyně,“ popsala Sandra. Ta doufala, že se stane zázrak a jedno z vajíček se uchytí. A k velkému překvapení všech se tak stalo u obou a Sandra zjistila, že čeká dvojčata.

„Byla jsem příliš vyděšená, abych byla šťastná. To, že jsem konečně těhotná, ještě neznamenalo, že budu mít dítě,“ přiznala zpětně Američanka. Vše ale naštěstí dobře dopadlo a Sandra v únoru porodila dvě krásné holčičky Eleanor Ann a Evelyn Louise.

Jen z pohledu pozná, která je její dcera 

„Jsou to dvojčata a nevlastní sestry s různými biologickými matkami a stejným otcem,“ dodává s úsměvem maminka. Sandra popsala, že přesně ví, která z dcer je její. „Jen z pohledu na ni vím, která dcera sdílí moje geny. Mám je velmi silné a je to fyzicky znát, ale nedáváme to vědět lidem mimo naši rodinu,“ uvedla. Až však dívky povyrostou, nebudou jim nic tajit.

„Museli jsme bojovat tak dlouho a tvrdě, ale naše dcery stojí za každou sekundu té cesty,“ shodli se partneři, kteří se snaží dělat osvětu mezi páry, které se potýkají s podobnými problémy. „Když jsem si tím procházela, nenáviděla jsem, když mi lidé říkali, ať zůstanu pozitivní. Já tohle neříkám. Snažím se, aby ženy neskrývaly své emoce a nevzdávaly se,“ doplnila Sandra.

Zobrazit celou diskusi