Tereza Lamberská čekala v roce 2019 neplánovaně dvojčata. „Chtěla jsem kariéru, v práci se mi dařilo. Když jsem zjistila, že budeme mít dvojčata, byla jsem v šoku, protože z praxe dobře vím, jaké komplikace mohou nastat. Dvojčata jsou anomálie a pravděpodobnost předčasného porodu je vyšší,“ říká lékařka.

Bez radosti

V práci se s kolegy starala i o děti s porodní váhou pod 400 gramů. I když čeští neonatologové patří ke světové špičce, tušila, co všechno se může stát. „Viděla jsem hodně nedonošených dvojčat. Třeba narozených i okolo 24. týdne, kdy jedno z nich zemřelo a druhé mělo vážné komplikace. Koukala jsem na to z profesního hlediska a nedokázala se z těhotenství radovat,“ vypráví Lamberská.

Jako na vizitu

Děti porodila v 33. týdnu. Viktor vážil 2250 gramů, Esterka 1940 gramů. „Bylo to císařem v celkové narkóze. Po probuzení jsem měla obrovský strach, co s dětmi je. Když jsem šla poprvé k inkubátoru, přistupovala jsem k nim, jako když jdu na vizitu. Poslechla jsem si je, osahala hlavičky, jestli je vše v pořádku,“ vzpomíná.

Nevýhoda císařského řezu

Podle Terezy je obrovská nevýhoda, když se děti narodí císařským řezem. I ona tu nevýhodu pocítila. „Bylo to zvláštní. Separace hraje velkou roli. Nemohla jsem se přeřadit do role maminky,“ říká neonatoložka. I možná kvůli tomu si řídila vše, co se kolem ní dělo. „Přesně jsem věděla, co mají kolegové dělat. Po porodu se o mě staral podstatně mladší kolega. Chodil za mnou a léčbu se mnou konzultoval,“ směje se.

Kojení je základ

Skvělý vztah s dvojčaty si lékařka vybudovala díky kojení. „Je velmi významné a o to víc pro nedonošené děti. Mléko obsahuje i růstové faktory, které nikdo do umělé výživy nenacpe,“ říká lékařka s tím, že začít kojit nedonošené děti je obtížné. „Jsou slabé, nemají vyvinutý sací reflex. A přitom to tak hodně potřebují,“ vysvětluje. „Když ale maminka překoná začátky, je to snadné a díky tomu je pak mezi ní a dítětem velké pouto,“ dodává s tím, že kojí děti dodnes.

Dělá osvětu

Nedoklubko, o kterém Blesk píše v projektu Srdce pro vás po celý červen, pomáhá rodičům nedonošených dětí. U Terezy Lamberské to bylo ale naopak. „Psala jsem pro organizaci odborné články a dělala osvětu v oboru neonatologie. Jsem aktivní i na sociálních sítích, abych pomohla rodičům zvládnout těžké životní situace. Vlastní zkušenost moji chuť pomáhat ještě zvýšila, protože teď už vím, jaký strach rodiče mají,“ říká Tereza Lamberská.

Daruj dvacku Nedoklubku

Organizace Nedoklubko oslavilo v pondělí už 20. narozeniny. Aby mohla pomáhat miminkům i jejich rodičům, potřebuje ročně 5 milionů korun. Pomoci můžete i vy! Třeba v akci Daruj dvacku Nedoklubku k narozeninám. Informace, jak přispět, najdete na webu nedoklubko.cz/darujdvacku. Pomoci lze ale i jakoukoliv částkou, kterou pošlete na transparentní účet 1171717/0100. Každá koruna pomáhá!

Kontakt: Nedoklubko z. s.

Adresa: V Olšinách 16/82, 100 00 Praha 10

Telefon: 608 888 778

E-mail: info@nedoklubko.cz

Web: www.nedoklubko.cz

IČO: 265 96 784

 

Video
Video se připravuje ...

Podcast Maminka: Trauma u porodu - i tady můžete najít nedůstojné zacházení Videohub

Fotogalerie
3 fotografie