Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Posmrtný růst vlasů je omyl: TikTokerka uvádí největší omyly o smrti na pravou míru

Autor: štt - 
18. července 2022
20:26

Jak dlouho zůstává mrtvola tuhá? Rostou dál po úmrtí vlasy a nehty? Tyto otázky už slyšel nejspíše každý, ale málokdo na ně zná správnou odpověď. Proto se Emma Yatesová rozhodla založit tématický účet na TikToku, kde největší mýty uvádí na pravou míru.

Emma Yatesová je vystudovaná patoložka a pracuje v londýnské márnici. Na svém TikToku probírá největší mýty o posmrtném životě, napsal Daily Mail. Například jednou z nejvíce rozšířených lží je délka posmrtné ztuhlosti. Většina lidí si myslí, že rigor mortis je nezvratitelný proces, nicméně ve skutečnosti trvá pouze 36 hodin.

Dalším mýtem je posmrtný růst nehtů a vlasů. Naopak kůže má tendenci se dehydratovat a smršťovat, takže nehty a vlasy jen vypadají delší. Dále prozradila, že mrtvým se krev gravitací přesune do spodní části těla. „Při pitvě člověk leží, takže většinu krve má v zádech,“ vysvětlila ve videu, které již nasbíralo přes patnáct tisíc zhlédnutí.

Hrůzu nahánějící je mezi lidmi rozšířený mýtus, že si mrtvola dokáže samovolně sednout. „Někdy v těle zůstane plyn, takže svaly mohou lehce cukat, ale to je asi tak vše,“ vysvětluje žena s úsměvem. Jak sama přiznává, humor je důležitou součástí psychicky náročné práce, ale vždy se k pacientům chová s úctou.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi