Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Žena sdílí tělo s padesáti různými osobnostmi! Mohou nad ní převzít kontrolu až dvacetkrát denně

Autor: rc - 
11. června 2022
19:20

Na sociální síti TikTok sledují desetitisíce lidí Mel Lodgeovou. Ve videích se snaží ukázat, jaké je to žít s mentální poruchou. Třicetiletá bývalá učitelka baletu od raného dětství trpí disociativní poruchou osobnosti a tělo prý sdílí až s padesáti různými identitami, které nad ní převezmou kontrolu i dvacetkrát denně!

Sociální síť TikTok si založila, aby všem názorně ukázala, jaké je to žít s mentální poruchou. Hned v úvodu Mel Lodgeová informuje, že samu sebe oslovuje množným číslem „my“. Mel totiž trpí disociativní poruchou identity, jinak také zvanou mnohočetnou poruchou osobnosti. Třicetiletá žena, která se dřív živila jako učitelka baletu, prý tělo sdílí s dalšími padesáti osobnostmi! Mel se svěřila britskému deníku Metro, že porucha jí začala zřejmě kolem čtyř let.

Dlouhá léta ale netušila, co s ní je. Navštívila až třicet odborníků, ale disociativní poruchu jí diagnostikovali až v šestadvaceti letech. Ačkoliv své tělo sdílí až s padesáti různými identitami, pouze jedenáct jich je nejdominantnějších. Každá z identit je ale úplně jiná. Jednou z identit je Zara, které je osmnáct let. Je prý zodpovědná a organizována. Na rozdíl od Anny, jíž je šestnáct let a je hodně optimistická a jemná. Je to baletka.

Chloe jsou pouhé čtyři roky a touží po tom, aby ostatní děti byly šťastné. Tammi je devatenáct let a působí vždy naštvaně a je asociální. Dvacetiletý Daniel je plachý a má strach z lidí. Naopak desetiletý Andrew pomáhá rád ostatním a je hodně kreativní. Mel má prý nejraději devětadvacetiletého Charlieho, který je sportovní, loajální a má zájem o psychologii.

Všechny tyto identity a i další mohou převzít kontrolu nad Mel kdykoliv během dne. Když přebírá nad jejím tělem kontrolu jiná identita, tak Mel zažívá krátké období zmatku, úzkosti a dokonce může ztratit i vědomí. To se může stát pětkrát i dvacetkrát za den! „Nestává se to často, ale když mluvím s kamarády a oni řeknou něco, co je spouštěčem jiné části, nebo když se v pozadí děje něco, co je spouštěčem, pak může převzít kontrolu jiná identita,“ popisuje Mel. Při ztrátě vědomí trpí amnézii, a proto se snaží všechno zapisovat a sledovat různé identity.

„Potřebujeme všechno psát na nástěnku,“ uvedla. Všechno si musí připravit tak, aby když nějaká z identit převezme kontrolu, mohla nadále vykonávat své denní povinnosti. „Také potřebujeme mít seznam pozitivních spouštěčů, protože to jsou způsoby, jak dostat určité identity ven. Takže například Anna obvykle chodí na naše schůzky s dietologem, takže pokud z nějakého důvodu se objeví jiná identita, musí vědět, jak ji dostat ven,“ dodává Mel.

Na TikToku se rozhodla sdílet videa, jelikož chce rozšířit povědomí o své poruše. Lidé si prý pod tím představují pouze horory. „Musíme být násilní, děsiví nebo páchat zločiny, protože to je to, co viděli ve filmech. Zdá se, že je pro lidi opravdu těžké pochopit, že to tak ve skutečnosti není,“ uzavřela.

Video  O čem se mlčí - Porucha příjmu potravy  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi