Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pivaři smutní: Zemřel zakladatel (†62) slavného slovenského pivovaru

Autor: rix - 
24. května 2022
14:16

Ve věku nedožitých třiašedesáti let zemřel majitel a zakladatel známého pivovaru ERB v Banské Štiavnici Eduard Rada. Milovník zlatavého moku byl vnímaný jako osobnost, která se zásadně podílela na vývoji pivovarnictví na Slovensku. S oblíbeným Slovákem se blízcí naposledy rozloučí 25. května. 

Pivo Eduard miloval. Právě jeho oddanost ho vedla k tomu, že v roce 1993 zprivatizoval pivovar v obci Vyhne, který převzal v katastrofálním stavu. Jen díky jeho úsilí se podařilo budovu přivést zpět k životu. Pivovar se mu podařilo vyzdvihnout do té míry, že brzy konkuroval i značkám na zahraničním trhu. 

Ačkoliv po letech svůj podíl na pivovaru prodal, lásku k pivu pěstoval i dále. A rozhodl se k zásadnímu kroku. V roce 2010 otevřel v historickém centru města Banská Štiavnica pivovarský komplex ERB.

A nešlo o ledajaké místo. Zřídil zde mimo jiné i restauraci nebo divadlo. „Ve Vyhnech jsme pivovarnicky vyrostli, ale dále jsme se chtěli ubírat cestou luxusnějšího segmentu,“ přiznal dříve v rozhovoru pro Hospodárské noviny

A aby toho nebylo málo, vznik pivovaru podpořil i zrekonstruováním zchátralé budovy, které se řadí mezi slovenské národní kulturní památky. Jak informoval slovenský portál Plus Jeden Deň, jeho rodina posléze otevřela v Banské Štiavnici luxusní pětihvězdičkový hotel. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi